Friday, May 29, 2009

Alahai.... kena lagi....

29 Mei 2009

Masih terngiang-ngiang lagi arahan B.
"from now on, i want you to lead the discussion about what we want to write! macam biasalah, prepare topic sebelum masuk meeting sebenar."
B nak saya senaraikan cadangan topik atas kertas. Menyesal! Sewaktu assist ganti ketika yang seorang tu bercuti panjang, saya senaraikan topik elok-elok atas kertas untuk dibincang. Sedangkan sebelumnya, sewaktu dia lead, bertahun-tahun meeting tanpa cadangan di atas kertas. Tak ada hal pun. B dah lupa lah pula. Semasa saya saja... saya type atas kertas untuk memudahkan discussion. B sukalah pula begitu. Yalah. Tak membazir masa, terfikir-fikir topik masa meeting. Semua pun senang.

Bila orang yang sepatutnya lead the team balik dari cuti, saya pun taklah pula sediakan topik atas kertas. Sebagai bakal editor, dialah patutnya buat, fikir saya. Saya cuma penolong pengarang yang akan kekal sebagai penolong pengarang sampai pencen! Tapi, banggalah pula bila B suruh saya lead the discussion, walaupun dalam hati bengang! "I want you to chair the meeting (discussion)', arah B. Penting juga saya si kambing hitam ni!

Sebenarnya tugas menyediakan cadangan topik tu taklah sesusah mana pun. Tak payah meeting, discuss sikit-sikit lepas tu taip elok-elok, kemudian print dan bawa masuk meeting. Itu saja. Bila masuk meeting, barulah B senang hati dan bincang.

Apa pun terkujatlah pula, apabila B angkat punggung keluar daripada meeting secara tiba-tiba, meninggalkan kami terpinga-pinga (belum sampai 10 minit meeting). Sedangkan sebelum ni ambil masa, berjam-jam berbincang...

Saturday, May 23, 2009

Rezeki yang ditunggu-tunggu, hampir dapat.

Irfan Izzat - diberi tugas memasarkan buku adiknya.

23 Mei 2009

Tepat pada masanya. Selesai urusan percetakan buku Iliyana, dia mendapat e mel daripada pegawai di ASWARA...

"LO dah siap..
harap Ilyana dapat dtg jumpa saya dan ambil LOnya yea?!
tqvmuch!
'bukunya dah siap?..
kalau dah siap, blh saya dptkan beberapa naskhah utk simpanan library aswara
dan rujukan bahagian saya?...sudah siap. Iliyana tolong datang jumpa saya."

Begitulah pesanan pegawai itu. Sekali gus, menjadi bukti ASWARA tidak hanya bersetuju di mulut.

AKHIRNYA.... sudah di hadapan mata.

23 mac 2009

Semalam hari yang sungguh bermakna bagi Iliyana. Buku Diari Khidmat Negara (DKN) tulisannya akhirnya berjaya diterbitkan. Nasib baik majlis pelancaran oleh Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN) yang dijadualkan hari ini ditunda pada satu tarikh yang akan diberitahu.

Mula isteri Timbalan Menteri Pertahanan dijadual melancarkannya hari ini di Kem PLKN Rimber Templer. Tetapi kemudian ditukar kepada sama ada Timbalan Menteri sendiri atau pun Menteri. Tunggu sajalah berita daripada pihak JLKN.

Sewaktu pelancaran dijadualkan hari ini, saya cemas benar. Ketika diberitahu mengenai tarikh berkenaan, buku belum dicetak. Sempat atau tidak? Hari itu juga saya suruh Iliyana bertindak. Syukurlah, 3,000 unit buku itu dapat dicetak dalam masa kira-kira seminggu. Menjelang petang semalam, buku sampai. Bertambun dah di rumah.

Iliyana. Iliyana. Gembira sangatlah tu. Memanglah, saya pun tumpang gembira bercampur jealous sikit. Apa tidaknya, baru sekali hasilkan buku, muka dia terpampang pada cover. Sebenarnya dia tak nak pun tayang muka, malulah konon! Kalau saya pun malu juga. Memang, emak dengan anak sama saja. Tak suka tonjolkan diri. Tak suka glamour.

Namun satu yang saya pelajari selama 25 tahun berkerjaya, kalau kita asyik nak low profile, sampai bila pun kita takkan ke mana. Jadi saya tanamkanlah keyakinan pada diri Iliyana. Lay out cover tu sesuai dengan tajuk buku. Terima kasihlah kepada pihak grafik yang membantunya mencantikkan cover buku DKN.

Saya rasa, rakan sekuliah dan pensyarah Iliyana pun tentu bangga dengan usahanya. Ke mana-mana pun dia akan membawa nama ASWARA, tempat dia mengasah ilmu penulisan. Sebagai ibu, saya tidak lupa pada sokongan ASWARA yang bersetuju menyumbangkan sedikit wang.. walaupun duitnya belum dapat lagi.

Idea memohon bantuan dari Aswara timbul secara spontan, di peringkat akhir pembikinan buku itu. Kami teringat ucapan Rektor sewaktu majlis pendaftaran, yang mengatakan "kita akan sedaya upaya bantu pelajar dalam mengusahakan apa jua projek, hatta mendapatkan pekerjaan untuk lulusannya.

"Aswara bukan mementingkan kuantiti sebaliknya mementingkan mutu pelajar. Aswara ingin melahirkan pelajar bermutu yang dapat memberi sumbangan kepada negara, sama ada di bidang ilmu pengetahuan, industri seni, budaya dan warisan," kata Rektor di majlis pendaftaran pelajar dua tahun lalu.

Friday, May 15, 2009

Ke mana hilangnya seri...

15 Mei 2009


Kini saya tak lagi sesibuk dahulu. Tiga empat bulan sebelumnya, tunggang langgang bekerja dengan staff tiga orang cari bahan dan mengurus pagination. Februari sibuk gila, kena monitor penerbitan majalah bulanan dan tahunan yang datelinenya serentak. Dalam kelam kabut berjaya juga siapkan biarpun dateline kedua-duanya tersasar sikit. Tapi okeylah tu. dua magazine satu bulan kan...

Mac lega sikit. Berjaya siap sebelum dateline! April.. Pun okey. Cover puas hati. Dapat pujian Pengarang pula tu. Tapi Mei, cover kureng. Pengarang suka, Ketua Pengarang tak. Nak buat cam na. Saya turut terkilan. Menjelang yang seorang tu masuk balik kerja, bukan sahaja manusia berasa tak seronok, malah majalah yang tak berhati tu pun macam ada perasaan. Terpancarlah pada covernya (mei) - tak berapa nak cun. Lebih menyedihkan, semasa meeting semua kena leter panjang. Sebab hantar story lambat. Tapi sebenarnya tak lambat pun. Date line 30 hb. Masa meeting baru 27 hb. Story dah ada yang masuk pun. Tunggulah 30, akan masuklah semuanya. Betul pun. Hantar-hantar, akhir story terlebih-lebih.

Saya terharu. Rakan-rakan sekerja berharap saya dapat teruskan jaga pengurusan pagination. Kata mereka sejak Januari, ada perubahan pada majalah. Kulit depan dan juga kandungan. Ye ke? Kata mereka padat dan cantik. Kalau ye, penghargaan harus ditujukan kepada mereka juga. jua. Mana tidaknya, sama-sama all out kerja.

Apa-apa pun, kita hanya melukut di tepi gantang. Saya suka dengan kata-kata junior yang seorang tu, `kita ni siapa, hanya senipis kulit bawang, sentuh sikit je dah terkoyak. Pandai berkias rupanya budak kecik tu. Baru dua tiga bulan kerja, dah merasai duri ranjaunya.

Kata budak kecik tu lagi, "Saya mana boleh lawan akak, yang dah kerja 15 tahun." Hasil perbualan dengan nya, dapatlah saya simpulkan tekanan terhadapnya datang dari tiga penjuru.

"Eleh, akak dulu dari segenap penjuru. Ada pun lagi kat sini, " jawab saya.
''Wah Huda kagum dengan akak. Macam mana akak boleh bertahan selama 15 tahun di AS?"
Saya senyum. Senyum makrifat!

Menunggu Saat Kelahiran....







15 Mei 2009

Masanya hampir tiba. Berita ini tentunya mengembirakan puteri saya, Iliyana Hamdan. Sudah lama dia menunggu-nunggu kelahiran buku sulungnya, bertajuk - Diari Khidmat Negara. Saya terlajak berjanji untuk menzahirkan impiannya itu. Setelah saya memaksanya menulis, dan dia berjaya hasilkan manuskrip dalam masa dua bulan, buku yang dinanti-nantinya tak juga diterbitkan. Makan bertahun dia menunggu. Semuanya salah saya. Tidak bersungguh-sungguh.

Masalahnya? Sukar untuk mencari penerbit. Maksud saya, nak mencari penerbit yang jujur - itu yang susahnya. Penerbit mana yang bayar royalti tidak perlu dituntut oleh penulis? Itu yang saya cari. Saya tahu ada penerbit, sudah ambil manuskrip, sudah terbitkan buku, sudah jual beribu-ribu unit, sudah dapat hasilnya, kemudian senyap begitu saja. Si penulis menunggu royaltinya macam buah yang tidak gugur. Kalau boleh, tak naklah terperangkap dalam masalah sebegini.

Mulanya saya cadang serahkan dummy/mock up buku itu kepada syarikat tempat saya kerja. Manalah tahu, kut mereka berminat. Tapi belum ditunjukkan, berlaku pula satu kes syak wasangka dan tuduhan, terdiam seketika. Dalam pada itu, Iliyana berjaya dapatkan sedikit wang - daripada mana lagi kalau tidak daripada universiti tempat dia belajar. ASWARA. Saya turut berasa terharu.

"Ini first time, kita bantu projek pelajar macam ni...," kata pegawai terbabit. Beliaulah yang bertanggungjawab mengemukakan permohonan tajaan kepada pihak atasan. Iliyana berjumpa sendiri dengan pegawai itu.

Petang tadi, saya dapat tahu Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN) sudah tetapkan tarikh - 23 Mei untuk pelancaran buku itu, di kem Rimba Templer. Alhamdulillah. Kelam kabut Iliyana. Dia terus hubungi pihak pencetak untuk mengingatkan agar bukunya siap diterbit sebelum tarikh itu.