Tuesday, July 28, 2009

Izzat melaram di majlis makan malamIzzat depan sekali, bersedia untuk menjamu selera

Ini kisah anak, Irfan Izzat semasa praktikal di Alam Maritime, seronok bukan main dapat makan free dalam dinner tajaan syarikat berkenaan yang gemar mengadakan jamuan untuk staff.
Yang ini gambar sewaktu dinner atas restoran Cruise Tasik Putrajaya minggu lepas. Walaupun dalam keadaan demam, digagah juga pergi kerja sebab pada malam itu nak ikut staff lain pergi dinner.
Pulangnya lewat malam dengan kegembiraan, "Huh, bestnya makan kos RM150 sekepala."
Izatt tidak lupa bawa kamera SLR untuk merakamkan kenangan... mula-mula bercadang ambil gambar sesama kawan selatihan, tetapi kemudian semua staff dan bos-bos ikut posing.
Kata Izzat lagi, setiap jumaat tak payah keluar duit untuk lunch sebab syarikat jamu staff dengan makanan katering taraf hotel.
Pada hari-hari lain, petang-petang ada saja orang belanja beli kuih-muih... pendek kata makan tak putus, tambahnya.
"Tapi, Izat praktikal tugasan dah macam kerja betul... mana boleh... elaun RM300 je!" dia merungut.
"Untung juga dapat RM300, tempat lain ada yang tak dapat langsung," kata saya.

Sesi menyelesaikan tugasan...


Izzat dan Kamil masa celebrate hari jadi `main-main'.
Selasa, 28 Julai 2009

Hari ini kedua-dua anak lelaki demam. Irfan Izzat, Irfan Kamil. Dua-dua batuk, sakit tekak. Kenalah ber alah, buat kerja di rumah. Sambil menunggu mereka tidur lepas makan ubat, tangan ligat di papan kekunci. Tak tahulah nak kata - `hari ini bekerja atau tidak' - yang pasti, duduk di rumah yang sunyi ini (apabila bebudak tu tidur dan tv tidak dipasang) makin produktif pula menulis. Semua yang perlu ditulis dan disubmit, dah pun di emel... tinggal write up iklan... kalau pergi ofis, tak tentu siap semua kerja tu. Esok meeting, kenalah hantar yang apa patut kalau tidak kena bambulah lagilah...