Thursday, January 21, 2010

On air di TV1


Assalamualaikum.....

Untuk kawan-kawan yang tak berpeluang menonton siaran Apa Kata Wanita (AKW) di TV1 Sabtu dan Jumaat lalu, di sini saya uploadkan gambar-gambarnya. Rancangan pada hari itu berkisar mengenai Program Latihan Khidmat Negara (PLKN). Tetamu yang ditemu bual ialah DUA JURULATIH WANITA, seorang bekas pelatih, ILIYANA HAMDAN yang juga penulis buku Diari Khidmat Negara dan wakil IBU dan BAPA bekas pelatih, iaitu saya dan ayah Iliyana.Pelatih PLKN dan Persatuan Wanita Kesedar dari Kelantan menjadi tetamu AKW

Jurulatih Wanita PLKN yang paling veteren berusia 56 tahun. Beliau menegaskan bahawa tiada istilah cinta di dalam kem... setiap pelatih lelaki mahupun perempuan dikawal rapi pergerakan mereka.


Zamzarina menemu bual seorang pelatih lelaki.

"Anda mesti gembira apabila ditawarkan untuk mengikuti PLKN?"
Pelatih itu pantas menjawab, "tidak," sambil disambut deraian katawa penonton.
"Kenapa?" Soal Zamzarina.
"Sebab mula-mula tu saya berasa takut...tetapi setelah menyertai, barulah saya tahu program ini amat menyeronokkan..."

Zamzarina membaca petikan bab Cinta Kontrak - Cinta Tiga Bulan, dalam buku Diari Khidmat Negara, tulisan ILIYANA. Beliau cuba mencungkil lebih lanjut mengenai kisah berkenaan dalam temu bual bersama penulis di studio.

ILIYANA, penulis Diari Khidmat Negara tenang menjawab setiap soalan yang diajukan Zamzarina. Kisah`Cinta Kontrak' dalam bab ASAM GARAM sengaja diwujudkan untuk menyedapkan pembacaan. Cinta kontrak hanyalah istilah sensasi yang diberi oleh pengarang untuk menggambarkan kebanyakan daripada mereka sempat bercinta tiga bulan saja, setelah tamat latihan mereka kemudian berpisah mengikut haluan masing-masing. Pun begitu mungkin juga ada masih menghubungi di antara satu sama lain selepas itu.

ILIYANA bersama ibu dan bapanya....menunggu untuk disoal......
Jawablah apa yang patut..... menggelabahlah tu.... hu hu... Iliyana tenang saja...