Saturday, February 20, 2010

Kisah anak-anak maklong

Yue dan bondanya (maklong)


Semalam melayani dua anak saudara, Yue dan Biah datang nak memilih baju kahwin. Yue si adik, dengarnya dah lama sangat berkawan dengan pak we dia (sepupunya juga). Selesai pengajian master dalam bidang enggineering, terus saja nak kahwin. Ikut saya, biarlah dia kerja dulu tetapi dah dia nampak confident dengan masa depannya, tak apalah. Daripada ke hulu ke hilir, baiklah kawin cepat-cepat. Kakaknya Biyah atau di kalangan kawan-kawan dikenali Saba, relaks saja lagi. Berpakwe diam-diam. Adik mereka, Nor pun dengarnya dah ada calon. Amboi kalau dah kahwin semua nanti, tambah berkembanglah keluarga akak@maklong.

Bercakap fasal maklong, nasib dia baik sungguh. Dalam kepayahan membesarkan anak-anaknya yang seramai enam orang seorang diri (suaminya dah lama meninggal), berjaya juga mereka akhirnya. Boleh dikatakan semua`menjadi' . Sabariah (Biah) lulusan kejuruteraan, dah pun bekerja dengan Lembaga Lebuh Raya. Yue akan menamatkan pengajian master, bidang kejuruteraan juga. Salutelah dengan mereka sebab saya tak suka matematik dan sains. Nor yang ketiga dah tamat diploma pendidikan awal kanak-kanak - dah pun bekerja dengan Kemas. Hanya adik lelaki mereka Sedi (Rusydi) yang nakal sikit tu saja yang suspensnya, kerana kemalangan motor hari itu, pengajiannya tertangguh. Dulu pernah tanya Sedi, besar nak jadi apa, dia jawab nak jadi engineer juga. Macam mana nak lepas, malas belajar tak bersungguh2.
Nani adik mereka, ada tanda-tanda akan berjaya, nampaknya rajin belajar tanpa di suruh. Dan adik yang paling bungsu Sedan (Rasydan), bersekolah Tahfiz. Melihatkan perangai abangnya tulah yang menyebabkan maklong nak masukkan Sedan ke sekolah Tahfiz. Nampaknya, jaga anak lelaki ni susah sikit.... suka main-main dan tak serius belajar.


Kiri sekali Nor, disebelahnya Nani. Duduk ialah Yue dan yang tunduk berbaju oren, Biyah (empat daripada enam anak maklong). Yang kecil sekali, adik Lin dan yang berbaju ungu, Dayah - anak adik saya yang lain. Bukan kereta ini yang mak dia dapat daripada Zhulian tu...

Kalau anak-anak maklong semua berjaya, sebagai mak sedara, sayat turut bangga. Yang si emaknya, dah lewat usia masih giat lagi nak berniaga MLM Zhulian. Sejak dapat ganjaran kereta, bertambah-tambah gigih berniaga sampai jarang lekat di rumah. Dapat melancong keluar negara percuma, entah berapa kali dah. Ke New Zealand, ke China, Ke Bali dan entah ke mana lagi, rata dah pergi. Kerana tak ada suami, Biah yang sulunglah yang beruntung dapat turut serta.

Kerana terlalu sibuknya maklong, kejap dia berpindah duduk dengan emak dan ayah, sekejap berpindah duduk bersama adik-adik. Yalah kalau dia outstation, siapa lagi yang akan tengok-tengokkan anak-anak dia tu, tentulah mak-mak sedara dan ma serta ayah. Rumah banglo mereka di kampung ditinggalkan. Suatu ketika Sedi punya hal, membuat ma pening kepala. Selalu ma bersolat hajat untuk Sedi. Suatu hari ma sanggup suruh saya balik, semata-mata mahu kami bersama-sama bersolat hajat di masjid Bandar Jengka kerana Sedi. Bila Sedi jatuh motor dan terlantar sakit, ma dapat stroke. Tidak tahulah sama ada ada kaitan dengan Sedi atau tidak. Ma cepat susah hati kalau apa-apa berlaku kepada anak dan cucu-cucunya. Syukurlah sekarang, ma sudah pulih.

Anak2 maklong, Nor kiri sekali, yu nombor tiga dari kiri, diikuti Biah dan Nani. Kedua dari kiri ialah Dayah anak makngah.

Fasal Sedan adik bungsu mereka pula.... sekarang, kecoh pula kakak-kakaknya mahu keluarkan dia dari sekolah Tahfiz di Kuantan kerana tempat tu tak ada pengajian akademik. Saya sempat melayari internet dan terbaca mengenai sebuah sekolah Tahfiz Akademik untuk anak yatim dan untuk budak-budak biasa, lalu terus cadang agar Sedan ditukarkan ke situ. Biah dan Yue pun bersetuju. Tambah lagi Sekolah Tahfiz Fuqaha, di Sungai Merab tu dekat pula dengan tempat duduk Yue di Bangi. Semoga Sedan dapat masuk ke sekolah itu. Kalau dapat program untuk anak yatim lagi bagus, dapatlah dia belajar secara percuma sehingga ke peringkat diploma.