Friday, May 15, 2009

Ke mana hilangnya seri...

15 Mei 2009


Kini saya tak lagi sesibuk dahulu. Tiga empat bulan sebelumnya, tunggang langgang bekerja dengan staff tiga orang cari bahan dan mengurus pagination. Februari sibuk gila, kena monitor penerbitan majalah bulanan dan tahunan yang datelinenya serentak. Dalam kelam kabut berjaya juga siapkan biarpun dateline kedua-duanya tersasar sikit. Tapi okeylah tu. dua magazine satu bulan kan...

Mac lega sikit. Berjaya siap sebelum dateline! April.. Pun okey. Cover puas hati. Dapat pujian Pengarang pula tu. Tapi Mei, cover kureng. Pengarang suka, Ketua Pengarang tak. Nak buat cam na. Saya turut terkilan. Menjelang yang seorang tu masuk balik kerja, bukan sahaja manusia berasa tak seronok, malah majalah yang tak berhati tu pun macam ada perasaan. Terpancarlah pada covernya (mei) - tak berapa nak cun. Lebih menyedihkan, semasa meeting semua kena leter panjang. Sebab hantar story lambat. Tapi sebenarnya tak lambat pun. Date line 30 hb. Masa meeting baru 27 hb. Story dah ada yang masuk pun. Tunggulah 30, akan masuklah semuanya. Betul pun. Hantar-hantar, akhir story terlebih-lebih.

Saya terharu. Rakan-rakan sekerja berharap saya dapat teruskan jaga pengurusan pagination. Kata mereka sejak Januari, ada perubahan pada majalah. Kulit depan dan juga kandungan. Ye ke? Kata mereka padat dan cantik. Kalau ye, penghargaan harus ditujukan kepada mereka juga. jua. Mana tidaknya, sama-sama all out kerja.

Apa-apa pun, kita hanya melukut di tepi gantang. Saya suka dengan kata-kata junior yang seorang tu, `kita ni siapa, hanya senipis kulit bawang, sentuh sikit je dah terkoyak. Pandai berkias rupanya budak kecik tu. Baru dua tiga bulan kerja, dah merasai duri ranjaunya.

Kata budak kecik tu lagi, "Saya mana boleh lawan akak, yang dah kerja 15 tahun." Hasil perbualan dengan nya, dapatlah saya simpulkan tekanan terhadapnya datang dari tiga penjuru.

"Eleh, akak dulu dari segenap penjuru. Ada pun lagi kat sini, " jawab saya.
''Wah Huda kagum dengan akak. Macam mana akak boleh bertahan selama 15 tahun di AS?"
Saya senyum. Senyum makrifat!

Menunggu Saat Kelahiran....15 Mei 2009

Masanya hampir tiba. Berita ini tentunya mengembirakan puteri saya, Iliyana Hamdan. Sudah lama dia menunggu-nunggu kelahiran buku sulungnya, bertajuk - Diari Khidmat Negara. Saya terlajak berjanji untuk menzahirkan impiannya itu. Setelah saya memaksanya menulis, dan dia berjaya hasilkan manuskrip dalam masa dua bulan, buku yang dinanti-nantinya tak juga diterbitkan. Makan bertahun dia menunggu. Semuanya salah saya. Tidak bersungguh-sungguh.

Masalahnya? Sukar untuk mencari penerbit. Maksud saya, nak mencari penerbit yang jujur - itu yang susahnya. Penerbit mana yang bayar royalti tidak perlu dituntut oleh penulis? Itu yang saya cari. Saya tahu ada penerbit, sudah ambil manuskrip, sudah terbitkan buku, sudah jual beribu-ribu unit, sudah dapat hasilnya, kemudian senyap begitu saja. Si penulis menunggu royaltinya macam buah yang tidak gugur. Kalau boleh, tak naklah terperangkap dalam masalah sebegini.

Mulanya saya cadang serahkan dummy/mock up buku itu kepada syarikat tempat saya kerja. Manalah tahu, kut mereka berminat. Tapi belum ditunjukkan, berlaku pula satu kes syak wasangka dan tuduhan, terdiam seketika. Dalam pada itu, Iliyana berjaya dapatkan sedikit wang - daripada mana lagi kalau tidak daripada universiti tempat dia belajar. ASWARA. Saya turut berasa terharu.

"Ini first time, kita bantu projek pelajar macam ni...," kata pegawai terbabit. Beliaulah yang bertanggungjawab mengemukakan permohonan tajaan kepada pihak atasan. Iliyana berjumpa sendiri dengan pegawai itu.

Petang tadi, saya dapat tahu Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN) sudah tetapkan tarikh - 23 Mei untuk pelancaran buku itu, di kem Rimba Templer. Alhamdulillah. Kelam kabut Iliyana. Dia terus hubungi pihak pencetak untuk mengingatkan agar bukunya siap diterbit sebelum tarikh itu.