Friday, September 18, 2015

Bagai Sirih Pulang ke GagangJumaat - 18 Sept:  Hari ini, pagi-pagi lagi pergi ke pejabat tempat mula bekerja di Balai Berita, tujuan untuk membuat tututan (claim) atas hasil kerja penulisan sebagai stringer@staf bukan sepenuh masa di Harian Metro (HM).

Pada mula meninggalkan pejabat itu tidak pernah terduga bahawa saya akan sangat merinduinya. Yang tahu tika itu hendak keluar mengikut majalah kesukaan, Anjung Seri (AS). Hakikatnya saya lebih suka menjadi penulis rencana majalah, berbanding wartawan akhbar.

Daripada BH, dipindahkan ke majalah berkenaan, mulai bertugas untuk keluaran kedua AS pada 1993. Mula bekerja dengan Berita Harian pada 1985, bermakna berpindah ke Anjung Seri selepas lapan tahun sebagai wartawan BH.

Sungguh pantas masa berlalu, sedar tidak sedar 22 tahun bersama AS, rupa-rupanya usia majalah berkenaan hanya setakat itu. Agak lama juga kan. Namun selama tempoh itu, amat merindui tempat saya mula membina kerjaya. Bagaimanakah cara untuk berpatah balik ... siapa yang hendak terima orang yang tidak lama lagi akan `pencen`?

Namun tidak disangka, dapat juga kembali apabila diterima oleh HM, biarpun sekadar sebagai stringer.

                                           Antara penulisan terawal untuk Harian Metro

                                     

                                                   
                                         Pejabat sekarang, jauh berbeza dpd lebih 20 tahun lalu.