Monday, June 11, 2012

Rumah percutian di Janda Baik.

Bawah rumah disimen render dan diletakkan set kerusi taman sebagai tempat duduk bersantai.

Sebuah kerusi rotan ditempatkan di muka tangga beranda berpengadang kekisi kayu lurus tegak. Bendul pembahagi lantai beranda dan lantai balai di atas rumah dipasangkan pengadang kekisi kayu berukir.

Sudut ruang tamu di atas balai yang bersuasana lapang dan terbuka di bangunan bahagian belakang.

Satu lagi ruang tamu berkeluasan terhad menyediakan dua set kerusi berlainan jenis, juga di bangunan bahagian belakang.

Gambar atas dan bawah: Ruang tamu utama di bangunan depan dilengkapi kerusi kayu berkusyen fabrik warna kemerahan. Sudut dinding dihiasi tempayan besar berisi keratan bunga heliconia.


\Binaan penghubung di antara dua bangunan (depan dan belakang) berlantai kayu dan berpengadang kekisi berukir. Laluan ini diteduhi bumbung yang mendedahkan kayu alang.

Kawasan halaman tampil kemas dengan kemasan batu turap dan susunan batu petak. Halaman luas membolehkan dibina sebuah pondok cenderamata dan ditempatkan set kerusi taman diteduhi payung hijau.

Gambar atas dan bawah: Rumah tradisional Melayu berbumbung V terbalik dan bertebar layar. Dinding kayu dirawat dengan cat minyak warna kehitaman. Tingkap yang terbuka luas dari lantai dilindungi kekisi kayu berukir berhias langsir putih manakala halaman dihiasi landskap kampung.

Gambar bawah: Satu lagi bangunan dibina dua tingkat, menampilkan beranda rendah di kanan dan beranda tinggi di kiri. Di bawah beranda tinggi disediakan jalan kecil diiringi pelbagai jenis tumbuhan taman.