Friday, February 8, 2013

Rahsia Khasiat Rumpai Laut

Mengandung selepas makan rumpai laut!

Bercakap pasal kolagen rumpai laut asli/pure marine collagen (pmc), ada satu berita baik yang hendak saya kongsi dengan kawan-kawan. Tidak pernah pula terfikir, tingginya khasiat tumbuhan laut ini. Dengan izin Allah, dua wanita yang dikatakan sudah sekian lama menunggu kehadiran cahaya mata, tup tup baru sahaja disahkan mengandung!

Seorang kawan berbisik, "Eh kawan kita tu dah mengandung, dia kata sebab makan rumpai laut tu la. Kawan kepada kawannya juga makan benda alah tu dan juga disahkan mengandung!" Kalau benarlah begitu, Alhamdulillahlah...dengan izin Allah, pemakanan itu memberi kesan yang sangat positif. Pada hal mereka  makan, sekadar untuk penjagaan kesihatan. Tidak pula mereka mahupun kami tahu bahawa khasiatnya sampai ke situ.

Apa pun, seperti yang saya katakan tadi, semuanya dengan izin Allah. DIA yang menggerakkan hati kawan-kawan itu untuk memakan pmc, DIA juga yang menjadikan benda itu bermujarab.

Mengapa kami mengaitkan `kejadian` itu dengan rumpai laut/pmc ialah, kesan ke atas sesetengan perempuan yang memakannya adalah perubahan lumrah kitaran haid. Yang ada masalah pengeluaran tidak lancar, misalnya hanya sehari atau dua hari , bila makan keluar agak normal, iaitu lima hari. Yang kebiasaan warna hitam, bila makan, kemudian keluar warna darah (maksud bersih). Yang dah berhenti haid seminggu, bila makan keluar lagi. Maksud, keluar tak habis, bila makan, ia akan mengeluarkan saki baki, maksud membersihkan bahagian dalaman yang kita tidak nampak.

Kita tunggu cerita-cerita lain mengenai rahsia khasiat kolagen rumpai laut asli/pmc.

Saya memperkenalkan rumpai laut kepada kawan itu. Dia membeli dengan saya, kemudian dikhabarkan dia turut menjual pmc.Sengaja beli lebih, senang nak beri kawan-kawan kalau mereka nak cuba.  Masak sampai cair, kemudian tapis ke dalam bekas dan masukkan ke dalam peti ais supaya cepat beku, menjadi jeli. Pertanyaan lanjut: 013-03310221