Saturday, May 1, 2010

Malam Wartawan 2010

Ai fesyen show, ni majlis lain...

Amboi Chitra, kawan yang seorang ni, begitu ghairah nak grab maknaan.


Gembira menikmati hidangan.... tetapi di majlis ni saya langsung tak berselera nak makan. Toleh kiri kanan, orang lain semuanya makan sampai licin pinggan.Ambil peluang bergambar depan backdrop Majlis Anugerah Wartawan 2010.


Hari itu, saya tumpang seorang kawan sepejabat untuk pergi ke Majlis Anugerah Wartawan di sebuah hotel dan tuah menyebelahinya apabila dia diumum salah seorang pemenang. Dan dia dapatlah hadiah wang tunai RM15,000... kawan-kawan sepejabat yang duduk satu meja bertepuk tangan kegembiraan.

Balik ke ofis esoknya, wa... ramai betul yang minta dia belanja makan. Tetapi saya tidaklah kisah sangat fasal itu tetapi satu permintaan saya kepada dia... he he ajarlah saya bagaimana nak tulis sampai ke tahap boleh menang... jawab dia "nanti saya buka kelas ya."

Saya tahu kawan saya yang itu sungguh rajin dan berdedikasi orangnya. Pandai menulis dalam bahasa Inggeris, ayat-ayatnya hemm....apa orang kata, bombastik.. gitu. Tahnialah kepada dia... Sayangnya saya tak sempat nak bergambar dengan dia, sebab teburu-buru nak pulang. Maklumlah malam kan, nak cepat jumpa Kamil yang sedang menunggu di rumah.

Semasa nak balik, angin satu badan sebabnya salah tempat tunggu si dia. Saya beritahu dia, saya tunggu depan hotel, rupa-rupanya tempat yang saya berdiri itu bukan depan tetapi di pintu sisi. Jenuhlah tunggu, tak nampak keretanya lalu.

Dah tahu silap sendiri, tetapi tak nak mengaku... nak puaskan hati yang tak puas hati, tunjuklah muka yang tak puas hati... sampai balik ke rumah. Pekdahnya.... dapatlah jumpa kawan-kawan lama yang semuanya dah berubah rupa, dari kurus jadi kembang yang berambut hitam dan jadi putih. Makan pun tak kenyang, hati sakit kerana lama tunggu kereta.