Sunday, May 23, 2010

Ayah yang baik hati dan rumah impianku.

Rumah Impianku

Perspektif dari depan. Pelan asal ini diubah sedikit, daripada dua banglo menjadi satu dengan courtyard besar di tengah. Ala-ala resort gitu... komain lagi angan-angan tu!

Pelan lantai yang dirancang, diubahsuai dari lakaran ini.

Padangan daripada belakang.


Angan-angan ini... adakah akan menjadi kenyataan?

Lewat beberapa bulan ini, hatiku asyik tersentuh apabila mengenangkan ayah. Dek terlalu sibuk dengan kerja dan memantau Iliyana menyempurnakan tugasan kursusnya, dua bulan dah tak menjenguk orang tua di balik kampung. Pagi semalam, aku dan si dia ambil kesempatan balik. Cadangnya nak balik sekejap saja. Pergi pagi, balik petang.

Sesampai di rumah dalam11.30 pagi, kelihatan ayah dan ma di dapur. Mok Teh yang bertugas memasak sepenuh masa untuk ayah dan ma sedang menggoreng sesuatu. Ma terkejut melihat kemunculan tiba-tibaku. Sengaja tak beritahu mereka, kami nak balik. Selepas berpelukan dengan ma dan bersalaman dengan ayah, aku menolong mok teh memasak. Sedang makan tengah hari (enaknya bersambalkan sambal belimbing jeruk), aku beritahu ayah, kejap lagi nak balik. Petang ni juga.

Terkejutlah orang tua tu. Terdetik di hatiku, apa punya anak, tak sampai sehari dah nak balik. Sendiri rasa bersalah tetapi tidak pula kusangka, tetiba ayah mengusulkan pada ma.

"Ha wei.. tak nak ikut gi KL. "
Ma menunjukkan wajah yang kelat. Selepas baik daripada koma hari itu, dia tidak gemar berjalan jauh. Tapi ayah tak boleh berenggang, asyik nak heret maa ke sana ke sini. Dalam tak berapa sihat, dah dua kali dah balik Kelantan.

Di pendekkan cerita, ayah dan maa ikutlah kami balik ke KL. Alasan tujuannya ialah untuk melihat rumah baru cucu sulungnya. Dalam perjalanan balik dari Bandar Jengka, kami singgah di kampung ayah di Jerantut. Tujuannya, nak tengok rumah adik kepada maa yang baru dibina di atas tanah ayah.

Terfikir aku pasal hal ini, semuanya kerana tetiba ayah sudah meminta aku membina sebuah rumah di atas tanahnya itu. Tiba-tiba saja ayah yang sudah berpuluh tahun duduk di Bandar Jengka, ingin tinggal di kampung itu pula.

"Kalau rumah tu dapat dibina, bolehlah kita semua berkumpul di kampung pada waktu raya dan kenduri kendara," ujar ayah. Maklumlah rumah di Nadi Kota, Bandar Jengka itu sudah tidak muat untuk menampung kesemua anak cucunya yang berkumpul serentak. Tujuh anak dah jadi 14 bila termasuk pasangan masing-masing dan kemudian menghasilkan lebih 2o cucunya.

Aku memang tak sabar nak bina rumah idaman tu, bukan apa, supaya ayah sempat menghabiskan hari tuanya di situ tetapi pada masa sama aku terfikirkan pula kata-kata ayah: "Mungkin ayah hanya sempat tinggal setahun dua saja," (merujuk kepada usianya yang sudah lanjut). Aku sebak tetapi dalam hati dok fikir, kalau ma dan ayah tak ada, adakah aku nak duduk di kampung, di rumah itu.

"Kalau mu bina rumah tu, mu duduklah nanti rumah tu. Rumah tu nanti jadi rumah mu juga." Berkali-kali ayah berkata begitu.


Maka terbayang-bayang banglo idaman banglo di kelilingi taman... Mulalah terfikir nak gaya tradisional, ke Bali, ke moden atau kotej? Pas tu terfikir pula, kalau duduk di kampung, macam mana ngan anak-anak, mereka tu dah confirm tak nak. Izzat dan Yana, awal-awal lagi dah sound, tak teringin nak duduk di kampung.

Hmm aku masih berfikir-fikir...