Thursday, June 18, 2009

Seorang lagi akan pergi...

Hemmm.... tidak tahu mahu bersedih atau gembira. Mungkin kedua-duanya. Yang nyata, berita terbaru pada petang tadi membuatkan kami masing-masing teruja. Seorang lagi bakal pergi. Bukanlah pergi buat selamanya dari dunia yang fana ini, sebaliknya akan pergi meninggalkan kami di pejabat mengikut arah haluan lain.

Baru masuk, dah nak pergi...tetapi sudah agak pun, dia tidak akan lama di sini. Sesudah diketahui perkara hakiki, dia pun berusaha mencari haluan lain yang lebih menjamin masa depannya. Syukurlah pekerjaan barunya nanti jauh lebih bermakna. Bakal berbakti kepada anak nusa dan bangsa.

"Perlukah saya pergi?" soalnya walaupun dalam hatinya teruja bakal mendapat pekerjaan baru yang bukan menjadi cita-citanya.

"Kalau nak menyesal seumur hidup, tak payahlah pergi," kata saya.

"Saya tanya kakak saya, dia pun kata begitu," jawab rakan sepejabat itu.

Walaupun sebelum masuk, amat menyanjungi dan mengidamkan kerja ini, tetapi selepas berada di sini dan mengetahui indah khabar daripada rupa, dia terpaksa jua angkat kaki.

"Tetapi saya memang dah jatuh cinta dengan kerja ini, bagaimanapun saya tak nak menyesal seumur hidup, peluang hanya datang sekali," katanya.

`Tahu pun,' bisik hati saya.

"Satu saja yang saya bangga sangat..."

||"Apa dia?"

|"... saya dapat tak pakai kabel pun... dan saya bukan berhenti untuk kerja di tempat lain, sebaliknya akan pergi sambung belajar..." balasnya.

Saya diam. Teringat kebodohan sendiri 25 tahun lalu - pernah menolak tawaran seperti itu, juga kerana sudah jatuh cinta dengan pekerjaan yang tidak pernah menjadi cita-cita saya.

Semasa bersekolah dahulu, saya tidak terlintas pun ingin menjadi wartawan... Tetapi melekat pula sampai 25 tahun! Tapi satu yang pasti, kalau diserahkan tugas itu (guru) kepada saya di saat ini, saya tidak akan dapat melakukannya. Bagi saya tugas itu sangat berat tanggungjawabnya. Selepas membanding-bandingkan dan mencuba pekerjaan itu secara tidak rasmi, ternyatalah kerja saya sekarang jauh lebih mudah.

Kenangan bersama mak (mentua) di Mekah

Sepuluh tahun lalu, mak yang mengidap penyakit tiga serangkai pun sudah tidak berdaya. Hidupnya bergantung kepada ubatan-ubatan doktor. Ke mana sahaja, satu beg plastik besar ubat di bawa. Di rumahnya dalam laci plastik bertingkat, penuh dengan ubatan-ubatannya. Ubat sakit jantung, sakit darah tinggi, kencing manis, sakit pinggang, sakit urat, tahan muntah dan macam-macam.

Saat kami ingin pergi umrah kira-kira 10 tahun lalu, arwah mak ingin ikut serta. Biasalah dia mengeluarkan duit sendiri untuk tambang. Hairannya, sampai di Tanah Suci Mekah, arwah cukup bertenaga. Larat tawaf dan saie mengikut syarat. Tidak merungut sakit lutut, tidak bersungut letih atau penat seperti di rumah sebelumnya.

Dengan adanya mak yang kurang berdaya seperti orang muda, pergerakan saya dan suami terhad. Kami tidak boleh pergi merewang ke sana sini atau berlama-lama `window shopping' hatta memilih barangan. Selesai yang fardu, terus mengikut mak balik ke bilik hotel. Dia ingin segera berehat.

Satu hari, teringin benar saya melihat-lihat barangan jualan dalam perjalanan pulang ke hotel. Saya memberi isyarat tangan menyuruh suami membawa mak pulang ke hotel dahulu. Saya mahu berseorangan menengok barangan, memberi tumpuan memilih atau sekadar melihat-lihat. Selepas memberi isyarat kepada mereka supaya pulang dahulu, saya berpaling semula ke arah barangan yang sedang dipilih.

Mengikut gerak hati, saya berpaling semula ke belakang. Saya dapati arwah mak masih tercegat lagi di sebelah sana, memandang tepat ke arah saya. Rupanya dia dan suami saya tidak pun beredar dari situ. Bagai faham, saya terus meluru ke tempat mereka dan berkata, "Kenapa tak pergi, tinggallah orang di sini nak tengok barang-barang."

Fahamlah saya, walaupun di tanah suci Mekah, arwah mak tidak harap/tidak yakin meninggalkan saya berseorangan. Teringat pula kisah, ada wanita Malaysia yang hilang di tanah suci Mekah, disyaki diculik atau dibawa lari Pak Arab. Mungkin itu yang dibimbangkan mak. Saya lagi saya tak ikut pulang, arwah tidak akan balik ke bilik.

Dipendekkan cerita, saya pun mengikut mereka pulang ke bilik hotel. Nak meninggalkan mak berseorangan di dalam bilik semata-mata ingin pergi membeli-belah bersama suami, tidak sampai hati pula. Jadi tidak dapatlah kami merayau ke serata tempat, melainkan beribadat melaksanakan umrah setiap hari sepanjang dua minggu di Mekah dan Madinah.

Bagaimanapun dapatlah juga membeli serba sedikit barang di sekitar hotel dan masjid untuk dibawa pulang.

Pergimu Tak Kembali Lagi

Seorang ibu dan nenek yang bersemangat waja. Akhirnya menitiskan air mata apabila meninggalkan pesanan supaya anak-anak tidak bergaduh apabila dia tiada. Seperti tahu yang hayat sudah hampir sampai ke penghujung. Sudah lama arwah mengatur, bahagian anak-anaknya. Yang berada di senarai teratas disayangi, mendapat tanah pusaka tapak rumah di kampung di Kelantan. Dapatlah mereka membina banglo, setelah rumah kayu yang penuh nolstalgia dirobohkan.

"Mu semua janganlah bergaduh atau berdengki, yang tak dapat bahagian tapak rumah ini mak tinggalkan tanah yang di sana....." kata arwah sebelum meninggalkan kami. Baru saya tahu tanah yang di sana tu, lokasinya agak baik juga.

Hasmah, ibu mertuaku yang ku panggil mak - sangat prihatin terhadap nasib dan masa depannya dan anak-anak. Walaupun dia mempunyai lapan anak yang sesetengahnya berjawatan penting, tetapi dia menyimpan duit sendiri untuk kegunaan di hari kematiannya. Malah saya diberitahu, arwah mak sempat mengamanatkan beribu-ribu ringgit kepada dua anaknya untuk diguna pada hari kematiannya. Patutlah semua nampak relaks. Ternyata mak tidak mahu menyusahkan anak-anaknya. Anak-anak pun senang tidak bergaduh sesama sendiri, siapa keluar banyak atau siapa keluar sikit untuk urusan pengkebumian dan kenduri arwah.

Tidak mahu menyusahkan anak-anak lain, arwah mak mendirikan banglo untuk anak bungsunya, satu-satunya anak yang tidak bekerja. Arwah juga berusaha mencarikan jodoh untuknya (adik bungsu). Selepas anak terakhir itu berkahwin, dia berasakan tugasnya dah selesai. Sebelum pergi, dia sempat mengumumkan, "rumah ini, mak serahkan kepada adik bungsu kamu semua."

Ada beranggapan, selama ini mak bertahan - melawan penyakit tiga serangkainya kerana anak bongsunya itu. Selagi dia tidak berkahwin, arwah menganggap tugasnya belum selesai. Selepas adik mendapat jodoh, arwah benar-benar lega. Selepas itu arwah tidak ada upaya lagi untuk melawan penyakitnya. Koma sehari sahaja, lepas tu tiada.

Saya dan suami akur, bukan tergolong dalam senarai teratas kesayangan mak. Mengapa? Itu tidak payah dipersoalkan. Yang pasti saya memang ingat jasa mak. Mak menjaga dan memberi makan dua anak saya (Irfan Izzat dan Iliyana) yang tinggal bersamanya sewaktu mereka di darjah enam. (Masuk saja darjah enam, kami selalunya menghantar anak bersekolah di Pulai Chondong yang tersohor melahirkan ramai lulusan 5A dalam UPSR). Sewaktu itulah badan mereka naik mengembang, tambahan emak saudara mereka Che Ti juga rajin memasak.

Arwah mak seorang keras hati. Apabila anak bercakap kasar dengannya kerana tidak sependapat mengenai sesuatu perkara, dia telan sahaja. Namun pendapatnya tetap dipertahan. Apa yang dipertahankan itu sebenarnya untuk anak-anaknya juga. Apa lagi kalau tidak fasal tanah. Bagi arwah, tanah yang ada pantang dijual. Mahunya tanah itu disimpan sampai bila-bila. Biasalah anak-anak memikirkan yang lain. Ada yang tidak mahu menetap di kampung. Ada yang memilih untuk tinggal di kampung isteri. Mungkin juga di Kuala Lumpur. Kelantan tu terlalu jauh, ada di antara anak dan cucunya pula sudah biasa hidup di KL.

Walaupun diri ini menantu agak rapat dengan arwah mak, tahu ada benda mak tak suka. Selalunya fasal layanan terhadap anaknyalah (suami). Baginya saya tidak melayan suami seperti mana dia melayan suaminya (sudah lama arwah). Makan minum, ikut waktu. Siap berhidang sepanjang masa.

Orang kerja, macam manalah nak buat sempurna mak. Balik dari kerja sama-sama dah jam 7 - 7.30 malam, kadang 8 dan kadang-kadang 9 malam. Sampai rumah dah letih. Mana sempat masak... nasi bungkus atau ke kedai Tom Yamlah jawabnya. Dah biasa begitu...Tapi mak tak faham. Bila di rumah arwah mak di kampung, selalu dijeling-jeling kalau saya lewat atau buat-buat lupa masak, sampai kena diingatkan selalu.

Hemm... terkilan jugalah, tahun ni jarang balik ke kampung, Gara-gara Irfan Kamil anak bungsu sibuk tuition sabtu ahad. Kamil satu-satunya anak yang mengambil UPSR di sekolah di Selangor. Tak sempat tengok arwah sewaktu tenat. Tahu-tahu, terima panggilan daripada suami di Kelantan, "mak dah tak ada". Terus terduduk. Berair mata saya. Apabila diberitahu, anak bungsu, Irfan Kamil tidak percaya.

"Tipu, Tipu, Tipu" kata Kamil. Sebentar kemudian dia memberontak mahu pulang ke kampung, "nak tengok mak, nak tengok mak"katanya. Tidak peduli lagi fasal dia akan menghadapi peperiksaan hafazan untuk PSR sebenar esoknya. Saya serba-salah.

Abangnya pun sama. "Izzat nak tengok mak, jomlah balik." Berkali-kali dia mengajak. Sanggup hendak memandu malam-malam tu sedangkan Izzat masih tak sihat, deman dah berhari-hari, belum sembuh betul.

"Pergi ketuk pintu rumah Uztaz, minta ditangguhkan hari peperiksaan hafazan Kamil, sms dan telefon dia tak berjawab," saya memberitahu Izzat. Nasib baik dibenarkan. Dapatlah juga pula menghadiri pengkebumian itu.

Apa-apa pun, kenangan terakhir ialah dapat meriba jenazah mak ketika dimandikan. Walaupun gentar sebab tak biasa, tetapi dapat juga menahan duduk sehingga tugas itu selesai.