Friday, February 12, 2010

Puding yang menyelerakan!

Sejak akhir-akhir ini saya kerap melayari blog mereka yang gemar memasak. Gambar yang cantik dan persembahan menarik membuatkan kita kecur liur. Jealous betul tengok kepandaian mereka memasak... ada di antara mereka adalah rakyat Malaysia yang tinggal di luar negara seperti di Australia, Jepun dan sebagainya.

Makanan mereka pula nampaknya pelik-pelik dan sangat menarik. Bagi saya yang tak ada masa nak memasak ini, sangat kagum dengan kerajinan mereka. Tiba-tiba saya teringin nak masukkan gambar makanan dalam entri blog saya pula. Tapi, maaflah tidak ada resepi... Berikut adalah himpunan gambar pencuci mulut yang sempat saya rakamkan.

Gambar di atas, puding marble kut. Biar saya teka bahannya mungkin daripada tepung jagung campur koko atau milo.


Puding berbatik merah, kuning dan hijau dan putih, nampak sungguh enak kan? Yang ini mungkin susu campur petak jeli warna-warni. Saja tak nak beritahu di mana saya dapat puding ni. Sebenarnya bukan ambil gambar ini saja-saja, adalah kegunaannya tu. Masih tinggal rancangan. Nak bagi tahu, takut rancangan tinggal rancangan. Angan-angan tinggal angan. Maklumlah orang kuat berangan-angan!

Yang ini pula puding bercampur buah kut, tidak tahulah apa lagi bahannya. Bahagian bawah warna lut cahaya di atas legap. Yang pasti saya sangat tertarik dengan warnanya yang berbatik tu... nak kena cari resepi puding-puding di atas untuk dicuba.... Kalau sesiapa ada resepinya boleh lagi bagi tahu....

Buah Melaka dan Sayur Lemak Kuning


Ini pula gambar kuih buah melaka ada panggil onde-onde. Siapa yang tak kenal dengan kuih ini? Dibuat daripada pulut dan tepung gandum atau tepung gandung dengan ubi keledek. Di dalamnya ada gula melaka dan diluar digaulkan dengan kelapa parut muda. Kuih ini saya pernahlah buat. Masa kelas sains rumah tangga sewaktu tingkatan tiga dulu pun diajar buat kuih ini.. Kalau nak makan kena berhati-hati. Masukkan semua ke dalam mulut dan kunyah. Kalau digigit sekerat, takut terpancut keluar air gula melaka di dalamnya, kalau terkena baju, cepat-cepat basuh dan lap.Ini pula gulai paku lemak kuning. Senang saja nak buatnya, campur santan, bawang, ikan bilis dan cili tumbuk. Makan dengan nasi panas-panas. Hemmm..... Orang Melayu semua tahu, gulai masak kuning macam ini. Apa-apa sayur pun boleh guna, cara masak sama saja.