Friday, June 26, 2009

Berkat niat bersedekah...

Tidak tahulah sama ada satu kebetulan atau memang ditakdirkan.... Ikut Islam, kalau kita mendapat sesuatu rezeki, kita mesti sedekahkan sedikit kepada orang lain. Barulah berkat. Memang dah tahu lama perkara itu.

Pernah seorang kawan mak andam, memberitahu saya - setiap kali suaminya mendapat bayaran daripada projek binaan, dia akan sedekahkan sedikit kepada rumah kebajikan/anak yatim. Dan suaminya tidak putus dapat projek, walapun dalam keadaan ekonomi merudum. Dulu saya pun berniaga, tapi tak sangat mengambil berat mengenai perkara itu. Patutlah susah sangat nak maju.

Berbalik kepada persoalan yang nak dicerita dalam intro entry ni tadi, apabila Iliyana mendapat cek daripada Aswara, saya cuba pastikan yang amalan bersedekah itu dilaksanakan `dengan niat'. Kerana sangat seronok, belum lagi ambil cek, dah belanja kawan-kawan makan pada sebelah pagi. Hanya keluarkan beberapa puluh ringgit saja, tup-tup pada tengah hari itu juga, tuhan menurunkan rezeki lain bernilai RM1,000.

Panggilan rezeki di pagi hari.


Gambar Iliyana (di depan) bersama rakannya.Semalam,

"Kring-kring." Bunyi telefon rumah. Ketika itu saya sedang bersiap-siap untuk ke pejabat.

"Eh siapa pula telefon guna telefon rumah." Bisik hati saya. Selalunya orang akan menghubungi saya menggunakan telefon bimbit. Saya angkat.

"Hello..."
"Hello...
"Dari mana?"
"Dari Aswara."
"Ya... ada apa?"
"Itu siapa... Iliyana ada."
"Emak dia."
"Oh ya, ini ada cek.. suruh Iliyana datang ambil cek. Bawa cop."

Erm... berita gembira untuk Iliyana. Tahulah saya, itu mesti cek bayaran untuk iklan dalam buku dia `Diari Khidmat Negara'. Dia pagi-pagi lagi sudah ke pejabat... hari ketiga latihan praktikal di Kraftangan.

Apabila diberitahu mengenai berita itu, beranganlah Iliyana nak beli kereta baru. Macamlah duit tu banyak.

"Kalau nak sangat beli kereta, tulis buku sekurangnya lima buah dalam setahun.... barulah kut-kut dapat royalti berpuluh ribu ringgit...," kata saya.

Hati yang gembira

Hari ini hari yang gembira.... sebabnya meeting bulanan pagi tadi berjalan lancar. Mood B baik hari ini. Apa yang B nak semua sudah disediakan. Bahan sudah banyak masuk. Senarai tajuk cadangan saya sediakan lebih kurang. Tajuk sikit saja, tapi saya besarkan fond supaya nampak penuh kertas. Jadi nampaklah macam banyak tajuk.

Yang mengejutkan, B terima semua tajuk cadangan. Bila tiada masalah, tiada hal yang berbangkit, tiadalah leteran. Bahkan diselitkan pula sesi berjenaka. Masa meeting pun dapat dipendekkan, tetapi jadi lama kerana diakhiri dengan makan-makan. Bagaimanapun dalam bergurau senda, ada juga yang terkena. Kesian dua rakan tu, mereka mereka berkecil hati/sakit hati....

Sebelah petang pergi assignment - ambil gambar rumah, projek seorang arkitek client syarikat kami. Arkitek yang menjadi contact saya tu, hem... bukan sahaja tidak jemu memberi rumah untuk diambil gambar, bahkan sangat baik hati. Siapa pun akan gembira apabila kita dilayani dengan begitu baik, kalau tidak dijamu makan selepas tugasan, dia akan memberikan sesuatu cenderahati untuk menghapuskan penat lelah kita berkunjung ke tempatnya. Biasalah manusia, kalau dapat yang berharga... senyumnya sampai ke telinga.

Di kalangan wartawan, pemberian cenderahati selepas sidang akhbar atau temubual khas sudah menjadi perkara biasa... selalunya alat tulis, baju T, diari, mug dan apa saja. Sekarang ini bukan di majlis rasmi sahaja dapat cenderahati, bahkan tuan rumah yang kami pergi ambil gambar pun ada yang bagi, siap macam goody bag!

Nak ingat balik apa yang berharga pernah saya terima, hemm.. kalau di majalah tempat saya kerja ni, menjurus kepada barangan rumah. Cermin bertingkap Bali, kabinet mini, bangku U, kusyen hiasan, perhiasan kristal, bingkai gambar, lampu. Dan yang kecil-kecil tu tak terkiralah..