Friday, March 6, 2009

Kalau Staff Berbakat, Tidak Dimanfaatkan...

Kalau kita tak diberi peluang, tak dapatlah kita sebagai staff nak tunjukkan kebolehan. Sebabnya, kita bukan jenis nak menunjuk-nunjukkan. Hanya buat apa disuruh, tak buat kalau dihalang.

Kalau staff yang berbakat dan kaya idea tidak diberi dorongan, tidak dicungkil dan tidak dipandang, akan matilah bakat dan kebolehannya itu. Siapa yang rugi? Staff tak rugi apa-apa. Yang rugi adalah majikan. BETUL TAK?? Justeru, majikan kenalah tahu staff mana benar-benar berbakat dan layak melakukan sesuatu tanggungjawab.

Sayangnya, kebanyakan majikan melihat kepada staff yang `manis di mulut' dan tidak berani kata `no' kepada idea dan arahan ketuanya. Bayangkan, kalau staff itu tahu yang idea bossnya langsung tak sesuai, tapi dipuji juga: "Yes, yes, very good idea boss!!!" Tunggu ajelah apa yang akan jadi kemudiannya.

Kalau staff berbakat dan berkemahiran tinggi, tak dimanfaatkan majikannya, silap-silap dia akan curahkan ke tempat lain. Kalaulah ideanya diterima dan berjaya pula dilaksanakan oleh pihak lain dan ditakdirkan membuahkan hasil bagus, siapa rugi dan siapa yang untung? Seandainya pihak lain itu adalah rival, macam mana? Kalau soalan ini diajukan kepada Nabil, dia mesti jawab: `Lu fikirlah sendiri!'

Anjung Seri, Kembali Berseri!!!

Masa staff ramai sampai enam tujuh orang, suasana kerja huru hara. Setiap bulan, dateline terlepas. Setiap bulan ditegur pengarang. Hairan bin pelik! Bila tinggal bertiga ni, keadaan okey je. Kini tinggal saya - orang lama, Huda staff baru dan Rosmin part timer... kerja memanglah banyak tak menang tangan, tetapi yang bagusnya, suasana kerja harmoni. Kami satu kepala!

Dengan tiga orang, bahan kena juga diadakan. Ain staff jurureka dalaman turut turun padang. Pengarang tidak terkecuali. Saya sebagai Penolong Pengarang Anjung Seri, tidaklah berasa terbeban sangat. Cuba menjalankan tanggungjawab, lebih daripada biasa dan berusaha mengemukakan bahan secukupnya. Paling penting, gambar kulit mesti ada faktor `wauu!!' Kalau dulu tak pernah masuk meeting dengan jabatan lain, kini kena.

Hasil kerjasama pihak grafik, terhasillah gambar dan lay out lebih baik. Untuk bulan Mac, wah.. dapat pujian pengarang, berjaya ikut dateline. Keseluruhan, hasilnya juga cantik, walaupun ada sedikit sebanyak boleh diperbaiki.

Setelah hampir setahun tawar hati untuk menyimpan majalah sendiri, baru dua tiga bulan ini teringin semula untuk membawa balik ke rumah dan menyimpannya. Keluar sahaja majalah (mac 09), Rosmin, saya dan Huda, terus ke kedai buku BP untuk mengambil, menilai dan menyimpannya. Seronok dan lega mendengar kata-kata Rosmin, "Cantik macam ni, barulah nak simpan." Saya pun begitu juga Min...

ROSMIN, HUDA, AIN... YES KITA BOLEH!!!

Pesanan Ketua Pengarang

"Bersiap sedialah," kata Ketua Pengarang BPSB dalam mukadimah sewaktu memulakan mesyuarat pemilihan gambar kulit majalah hari ini.
Saya tak nak percaya, tetapi itulah yang dikatakannya. Berkali-kali dia berpesan. "Kita semua mesti bersiap sedia. Kemelesetan kali ini adalah yang paling teruk. Semua staff mesti berusaha cari idea untuk tambahkan perolehan syarikat.
Kalau ekonomi semakin teruk, dan staff tidak dapat membantu menambahkan perolehan syarikat kemungkinan ada majalah tidak dapat diteruskan, kemungkinan juga gaji akan dipotong... kalau betul-betul gaji dipotong, apa kita nak buat? Kenalah fikir bagaimana nak menjaga periuk nasi masing-masing... gunalah segala kemahiran dan bakat yang ada untuk menambahkan pendapatan...