Sunday, July 19, 2009

Beli atau tidak?

Hari ini di kampung, Bandar Jengka.

8.30 pagi. Kabus masih memutih meliputi jalan menghala ke satu tempat. Wah syahdunya. Jam 8.30 masih ada kabus. Begitulah keadaan di luar kota.
Saya dan suami keluar awal, menuju ke satu tapak binaan tidak jauh dari rumah orang tua. Tujuannya nak melihat perkembangan projek binaan banglo dan teres di situ. Masuk kali ini, entah berapa kali dah saya menjenguk tempat itu. Wah dah perkembangannya boleh tahan. Banyak sudah lengkap berdinding dan berbumbung. Laluan masuk ke kawasan taman yang dalam pembinaan itu masih berpalang. Kami cari laluan, dengan berjalan kaki. Sanggup menyeberang longkang untuk melihat seunit rumah berkembar. Dulu belum ada apa-apa melainkan timbunan pasir dan batu serta tempat meletak jentolak. Itulah tapak rumah yang kami bercadang beli. Wah hari ini, rangka besi konkrit sudah tercacak. Lega. Macamlah dah beli.
Sebenarnya saya baru menempah unit itu dengan bayaran RM500 beberapa bulan lalu. Surat perjanjian jual beli sudah disediakan pemaju untuk ditanda tangani. Tiba-tiba hati saya bimbang. Bimbang terbengkalai. Maklumlah musim gawat. Sampai sekarang belum berani buat keputusan. Pemaju sudah berapa kali telefon bertanyakan jadi beli atau tidak. Dulu saya buat alasan, takut terbengkalai. Sekarang dah ada tiang dan yang lain semua dah nak siap, apa lagi nak bagi alasan?
Menjelang hari tua, kononnya berangan nak balik kampung duduk dikelilingi ibu bapa dan adik beradik. Tinggallah kota raya yang sibuk dan sesak ini. Persoalannya... RM280,000 seunit - Ansuran bulanan kira-kira RM1,800 sebulan...mampukah nak beli? Mahu berhenti kerja, tetapi nak buat hutang lagi... dengan apa nak bayar? Jual rumah di KL?