Saturday, May 23, 2009

AKHIRNYA.... sudah di hadapan mata.

23 mac 2009

Semalam hari yang sungguh bermakna bagi Iliyana. Buku Diari Khidmat Negara (DKN) tulisannya akhirnya berjaya diterbitkan. Nasib baik majlis pelancaran oleh Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN) yang dijadualkan hari ini ditunda pada satu tarikh yang akan diberitahu.

Mula isteri Timbalan Menteri Pertahanan dijadual melancarkannya hari ini di Kem PLKN Rimber Templer. Tetapi kemudian ditukar kepada sama ada Timbalan Menteri sendiri atau pun Menteri. Tunggu sajalah berita daripada pihak JLKN.

Sewaktu pelancaran dijadualkan hari ini, saya cemas benar. Ketika diberitahu mengenai tarikh berkenaan, buku belum dicetak. Sempat atau tidak? Hari itu juga saya suruh Iliyana bertindak. Syukurlah, 3,000 unit buku itu dapat dicetak dalam masa kira-kira seminggu. Menjelang petang semalam, buku sampai. Bertambun dah di rumah.

Iliyana. Iliyana. Gembira sangatlah tu. Memanglah, saya pun tumpang gembira bercampur jealous sikit. Apa tidaknya, baru sekali hasilkan buku, muka dia terpampang pada cover. Sebenarnya dia tak nak pun tayang muka, malulah konon! Kalau saya pun malu juga. Memang, emak dengan anak sama saja. Tak suka tonjolkan diri. Tak suka glamour.

Namun satu yang saya pelajari selama 25 tahun berkerjaya, kalau kita asyik nak low profile, sampai bila pun kita takkan ke mana. Jadi saya tanamkanlah keyakinan pada diri Iliyana. Lay out cover tu sesuai dengan tajuk buku. Terima kasihlah kepada pihak grafik yang membantunya mencantikkan cover buku DKN.

Saya rasa, rakan sekuliah dan pensyarah Iliyana pun tentu bangga dengan usahanya. Ke mana-mana pun dia akan membawa nama ASWARA, tempat dia mengasah ilmu penulisan. Sebagai ibu, saya tidak lupa pada sokongan ASWARA yang bersetuju menyumbangkan sedikit wang.. walaupun duitnya belum dapat lagi.

Idea memohon bantuan dari Aswara timbul secara spontan, di peringkat akhir pembikinan buku itu. Kami teringat ucapan Rektor sewaktu majlis pendaftaran, yang mengatakan "kita akan sedaya upaya bantu pelajar dalam mengusahakan apa jua projek, hatta mendapatkan pekerjaan untuk lulusannya.

"Aswara bukan mementingkan kuantiti sebaliknya mementingkan mutu pelajar. Aswara ingin melahirkan pelajar bermutu yang dapat memberi sumbangan kepada negara, sama ada di bidang ilmu pengetahuan, industri seni, budaya dan warisan," kata Rektor di majlis pendaftaran pelajar dua tahun lalu.

No comments:

Post a Comment