Saturday, May 15, 2010

Jalan-jalan di Kemboja

Katil besi di bilik penjara tahanan pegawai tinggi kerajaan.

Tengkorak mangsa yang terkorban dalam tragedi pembunuhan beramai-ramai dalam almari kaca.

Inilah bangunan menara Memorial Killing Field yang mempamerkan tengkorak mangsa pembunuhan beramai-ramai di zaman Khmer Rough. Di kawasan Killing Field ini terdapat beberapa kubur besar tempat mangsa dihumban selepas dibunuh.

Pemandangan di bahagian depan penjara yang asalnya sekolah. Beberapa mangsa terakhir ditemui terbujur kaku sewaktu kejatuhan Pol Pot. Mereka disemadikan di hadapan penjara@sekolah berkenaan yang kini dinamakan Muzium Genocide.


Cerita lanjut baca di bawah,

Tajuk: Meninjau Kesan Kekejaman Regim Khmer di Kemboja
Tulisan: ILIYANA HAMDAN


Iliyana belajar menulis rencana berdasarkan lawatan ke Kemboja. Banyak jugalah yang saya kena edit.



Melancong ke Kemboja, tidak lengkap kalau tidak mengunjungi Angkor Wat, Memorial Choeung Ek dan Muzium Genocide/Tuol Sleng. Terletak 5.5 kilometer ke utara bandar Siem Reap, Angkor Wat adalah kompleks bangunan kuil di Angkor, Kemboja dibina untuk Raja Suryavarman II pada awal abad ke-12 sebagai ibu negara.

Angkor Wat

Kekal sebagai pusat ibadat penting, kuil ini mula diguna oleh penganut agama Hindu dan kemudian penganut Buddha. Terkenal dengan gaya seni bina klasik Khmer, bangunan itu menjadi lambang kemegahan negara serta pusat pelancong terkenal. Bahkan motif kuil itu dimartabat sebagai hiasan pada bendera kebangsaan Kemboja. Sayangnya sewaktu melawat negara itu Disember lalu, saya tidak sempat ke Angkor Wat, sebaliknya berpeluang mengunjungi dua lagi destinasi pelancongan penting iaitu Memorial Choeung Ek dan Muzium Genocide, Tuol Sleng (S-21).

Memorial Choeung Ek (Killling Fields)

Kalau Angkor Wat terkenal kerana keindahan seni binanya, tetapi Memorial Choeung Ek dan Muzium Genocide diingati kerana kesan sejarah hitam yang amat pahit untuk dikenang rakyatnya. Memorial Choeung Ek, 15 kilometer dari Phnom Penh, ialah tempat mengingati peristiwa pembunuhan beramai-ramai rakyat Kemboja sewaktu zaman pemerintahan ultrakomunis Khmer Rouge (Khmer Merah).

Selama tiga tahun di bawah pemerintahan kejam Pol Pot, bermula 17 April 1975 hingga 7 Januari 1979, ramai rakyat negara itu disiksa dan dibunuh. Mereka yang disyaki melanggar peraturan pemerintah, ditangkap dan disiksa supaya mengaku salah dan kemudian dihukum mati. Mangsa dibawa ke mana-mana kawasan padang yang luas untuk dibunuh secara kejam dan ditanam dalam lubang besar.

Padang luas atau lebih dikenali Killing Field adalah tempat mangsa dibantai dan di penggal kepala sehingga mati selepas mereka mengaku salah melakukan perbuatan melanggar peraturan pemerintah. Mayat mangsa yang bercerai kepala daripada badan ditanam beramai-ramai di dalam lubang besar yang digali di padang itu. Difahamkan padang seumpama itu terdapat di merata-rata tempat di Kemboja, ia kini menjadi kubur ribuan penduduk yang tidak berdosa.

Sebagai mengingati sejarah itu, kerajaan Kemboja membina sebuah tugu dikenali Memorial Choeung Ek di salah satu kawasan Killing Fields. Sewaktu berkunjung ke situ, dari jauh kelihatan bangunan kurus tinggi. Di dalamnya terdapat kabinet kaca lut sinar yang mempamerkan sebahagian tengkorak mangsa korban penyiksaan dan pembunuhan beramai-ramai di kawasan itu. Ruang paling bawah mempamerkan pakaian mangsa yang sudah usang.

Kawasan sekeliling bangunan memorial itu diturapkan tar manakala di bahagian belakang terletaknya beberapa kubur besar. Masih kelihatan kesan lubang tempat bersemadinya mangsa-mangsa siksaan. Lubang kubur bentuk segi empat, setiap satu kira-kira sebesar tapak rumah diteduhi atap dengan papan kenyataan menerangkan sejarah kejadian. Berhampiran salah satu kubur terdapat satu kotak kaca berisi tulang mangsa yang hampir reput.
Bangunan memorial mempamerkan tengkorak sebahagian mangsa. Di sekitar kawasan itu, terdapat papan kenyataan tertera gambar dan maklumat penting termasuk nama dan latar belakang mangsa daripada kalangan orang penting.

Sewaktu Pol Pot berkuasa di bawah regim Khmer Rouge, negara itu dikenali ‘Democratic Kampuchea.’ Dalam waktu pemerintahan singkat itu, anggaran satu hingga dan 2.5 juta rakyat dilapor terkorban. Sesetengah mati kerana sengaja dibunuh, sebahagiannya mati ketika disiksa, diserang penyakit, kebuluran dan terbiar.
Sebelum 1975, padang Choeung Ek adalah kebun dan kubur penduduk keturunan China. Sewaktu pemerintahan regim itu, tempat berkenaan dijadikan salah satu padang pembunuhan. Dianggarkan 17,000 mangsa lelaki, wanita dan kanak-kanak, dibawa ke padang itu untuk ditamatkan riwayat mereka selepas disoal siasat, didera dan dibiarkan kebuluran di Penjara S-21 (Tuol Sleng) di Phonm Penh. Kini, menara Choeung Ek ibarat batu nesan kepada kubur besar yang menyimpan beribu-ribu mayat. Kedai cenderamata dan khidmat pemandu pelancong disediakan di bahagian depan memorial itu.

Muzium Genocide Toul Sleng (S-21)

Kunjungan ke Killing Fields tidak lengkap tanpa disertai lawatan ke Muzium Genocide bagi melengkapi maklumat sejarah mengenai kekejaman Pol Pot dan regim Khmer Rouge. Sewaktu Pol Pot berkuasa, tempat itu ialah penjara S 21, iaitu tempat tahanan dan penyiksaan rakyat yang ditangkap kerana disyaki menentang pemerintah.

Tuol Sleng asalnya adalah sekolah tinggi kerajaan tetapi pada 1975, ditukarkan menjadi penjara oleh pemerintah Khmer Rouge. Di situ mangsa disoal siasat, didera dan disiksa secara sistematik dengan pelbagai peralatan dan kaedah penyiksaan untuk mendapat pengakuan bersalah.
Mangsa dipaksa mengaku salah atas apa jua tuduhan yang dikenakan, kemudian butir-butir pengakuan direkodkan dan gambar diambil untuk dihantar kepada pemerintah sebagai bukti bahawa mereka adalah penderhaka dan seterusnya dibawa ke padang pembunuhan untuk ditamatkan riwayat.
Dilaporkan 17,000 hingga 20,000 mangsa disiksa di penjara S-21 sepanjang pemerintahan itu. Hanya tujuh tahanan dijumpai hidup sewaktu penjara itu ditutup ketika kejatuhan regim berkenaan dan dilaporkan ada kira-kira 20 lagi penjara seperti itu di seluruh negara.
Kini bekas sekolah dan penjara itu berfungsi sebagai muzium peringatan kepada kezaliman dan kegilaan regim Khmer Rough. Selepas kejatuhan regim itu pada 1979, tidak banyak harta negara ditinggalkan.

Penjara itu menyimpan rekod terperinci kejadian, terutama beribu-ribu gambar mangsa penderaan, yang kini dipamer kepada umum. Selain menyaksikan keadaan penjara, bilik tahanan, peralatan penyiksaan dan rantai besi, pengunjung dapat melihat pelbagai gaya penyiksaan yang dilukis oleh Vann Nath, salah seorang daripada mereka yang terselamat dari penjara itu.

Di kawasan tengah bekas pusat penjara itu juga terdapat kubur tempat bersemadinya beberapa tahanan yang dijumpai mati pada saat kejatuhan pemerintahan regim Khmer. Rouge.
Bermatlamat melahirkan rakyat taat dan bertaraf sama rata, Pol Pot berusaha menghapuskan semua orang yang ada hubungan dengan dunia luar, ahli perniagaan, golongan akademik, profesional, ketua agama dan yang mengamalkan perintah agama. Sekolah dan gedung perniagaan dibakar, penghapusan etnik dilakukan dan semua rakyat dipaksa bekerja di ladang, dalam usaha beliau melahirkan negara pertanian.

No comments:

Post a Comment