Sunday, May 16, 2010

Madrasah Nurulhuda Perlu RM15,000

Ustaz Kosem menunjukkan gambar pelajar dan madrasah yang sedang dibina. Samalah pula dengan gambar kat atas, tak tahu cam mana nak delete. Gambar yang ini kecil saiznya, gambar yang atas sekali boleh dienlarge lebih besaaar...

Gambar ahli lembaga pengarah


Saya turut menyampaikan sedikit derma. Gembiralah juga dapat memberi sumbangan kepada pemungut yang tidak mencurigakan. Sewaktu kunjungan media bersama Yayasan Salam di Kratie, Ustaz Kosemlah antara orang yang menerima kunjungan rombongan dari Malaysia dan menerima sumbangan derma untuk madrasah. Sebahagian besar penyumbang adalah rakyat Malaysia. Pemerhatian mendapati orang di sana ternyata miskin dan daif.Ukuran Madrasah (2 tkt). Panjang: 30 meter, Lebar 22 meter. Tinggi 16 meter.
Anggaran wang yang diperlukan untuk menyiapkan madrasah, RM15,000 sahaja lagi.
Pembinaan bermula pada tahun 2007 dan sudah 90 peratus siap.

Alamat: Thnoth Village, Pongro comone.chhloung
Daerah: Kratie, Kemboja.


Sebarang pertanyaan, hubungi nombor telefon 855-12-279003 (Kemboja) dan nombor telefon 017-3087739 (Malaysia).
Boleh masukkan terus wang ke dalam akaun: ACLEDA Bank Plc
SWIFT CODE: ACLBKHPP
CHIPS uid 415637

ATAS NAMA: Man Ka Soem
No Akaun: 1008-20-000677-1-1


Suatu hari dapat panggilaan telefon jauh dari Kemboja. Pemanggilnya Uztaz Kosem Mhd Daud, Pengasas dan Pengerusi Sekolah Madrasah Nurulhuda di wilayah Kratie. Lantas teringat yang saya pernah memberikan sekeping kad nama kepada seseorang selepas sesi temu bual sewaktu mengikuti rombongan Yayasan Salam di Kemboja.

Menerusi panggilan itu, beliau memberitahu saya akan ke Malaysia dalam misinya untuk mendapatkan derma bagi menyiapkan madrasah berkenaan. Selang beberapa minggu, Ustaz Kosem menelefon dari Kelantan dan memberitahu dia akan turun ke Kuala Lumpur.

Sesampai di Kuala Lumpur, beliau terus menghubungi saya dan kami mengatur temu janji di KL Sentral. Dalam hati risau juga, Ustaz Kosem menaruh harapan tinggi kepada saya untuk membantunya mengumpul derma. Manalah saya ada wang banyak nak disumbangkan, setakat mana mampu bolehlah... dan saya juga tidak ramai kawan daripada kalangan orang kaya dan korporat.

Selepas bertemu bual dan menyampaikan sedikit sumbangan, saya memberitahunya akan mewar-warkan rayuan derma melalui facebook dan blog. Beliau sangat gembira, katanya dengan meminta bantuan orang seperti saya, hasilnya lebih baik daripada dia pergi dari seorang ke seorang untuk memungut derma. Saya berasa terbeban. Ini pun sudah terlewat `menyiarkan' rayuan ini. Rasa bersalah sangat.

Sebagai bukti dia memungut derma secara sah, Ustaz Koesem memberikan saya satu risalah yang antara lain terkandung salinan Sijil Kebenaran daripada kerajaan Kemboja.
Setakat ini sekolah itu mempunyai 60 pelajar semua lelaki. Menurut Ustaz Kosem, dermawan yang ingin menaja pengajian pelajar juga dialu-alukan.
Dalam risalah itu tercatat maklumat, "Kepada sesaipa yang berhajat untuk infaq atas nama Madrasah Nurulhuda, jadual perbelanjaan adalah seperti berikut;
1. Untuk gaji Ustaz - 4 orang sebulan USD 400.00
setahun USD 4,800. 00
2. Untuk makan pelajar 60 orang sebulan USD 1,000.00
setahun USD 12,000.00
3. Untuk Thaam Pelajar sebulan USD 1,000.00
setahun USD 12,000.00
4. untuk minyak generator sebulan USD 50.00
setahun USD 600.00
Jumlah perbelanjaan setahun USD 18,240.00
Besar sungguh ganjaran pahala bagi mereka yang mampu memberi sumbangan banyak untuk kegiatan pendidikan agama.
Selamat menderma... Amin!

No comments:

Post a Comment