Thursday, August 20, 2009

Satu Projek Separa Amal, Dalam Pelaksanaan.

20 Ogos 1990

Lunch time di sebuah restoran mamak dekat Subang Medical Centre. Berlangsung satu mesyuarat tidak rasmi bersama seorang penerbit rancangan televisyen dan seorang doktor wanita yang sangat peramah, Dr Tunku Nor Tajaiyah. Pertemuan diatur oleh penerbit berkenaan (Su) yang meminta saya membantunya menghasilkan sebuah buku berdasarkan siri rancangan televisyen mengenai Orang Kurang Upaya (OKU) terbitannya.

Enam bulan lalu, Su menyerahkan kepada saya tiga cd mengandungi siri rancangan itu untuk diolah kepada penulisan buku. Tugas itu sudah lama saya selesaikan, itu pun dengan bantuan Si Irfan Izzat, anak sulung saya yang majoring dalam Naval Architecture (Marine Engineering Mimet UniKL). Saya pernah cuba untuk menyalin salah satu siri and not that easy. Tension jugalah asyik kena pasang berulang-ulang untuk menyalin setiap patah perkataan mereka yang ditemu bual. Akhirnya saya menawarkan tugas itu kepada Izzat dengan bayaran upah - wang. Dengar saja akan diberi $$$, Izzat tidak menolak rezeki, lalu menyatakan kesanggupannya untuk melakukan tugas itu. Ketika itu dia sedang cuti semester dan memerlukan wang untuk berjoli.

Sekembali dari kerja, senang hati saya apabila dia memberitahu kerja itu sudah selesai. Tidak ingat berapa hari dia menyelesaikan tiga siri rancangan itu. Ringan sikit kepala saya.Tugas saya hanya tinggal mengedit dan merancang persembahan dalam bentuk buku bergambar. Selesai tugas, Izzat tak tunggu lama, terus menuntut wang bayarannya. Selagi tidak diberi, selagi itu dituntutnya. Kenalah saya bayar dan Izzat tidak peduli sama ada saya sendiri akan mendapat bayaran daripada projek itu atau tidak. Dia juga tidak ambil tahu sama ada projek itu siap dibukukan atau pun tidak.

Nak dijadikan cerita, Su yang bertungkus lumus menghasilkan penerbitan rancangan dokumentari (sehingga selesai), ditakdirkan mendapat pengalaman menjadi OKU. Kakinya patah akibat terjatuh, memaksanya menggunakan kerusi roda selama tiga bulan! Dan tentulah projek buku itu terbengkalai sekejap. Senyap begitu saja dan apabila pulih, dia bertungkus lumus pula dengan kerja penerbitan rancangan lain untuk mencari pendapatan yang sudah banyak dihabiskan kerana membiayai rawatan kakinya.

Baru minggu ini, Su menghubungi saya semula untuk berjumpa dengan Dr Tunku Nor Tajaiyah. Beliaulah doktor yang memberi ulasan mengenai penyakit2 yang dihidapi oleh OKU OKU terbabit. Pada tengah hari itu, saya serahkan manuskrip terawal kepada beliau untuk disemak/komen.

Dan lewat petang dia mengirimkan sms: "Salam, read the text done by shida. good work n ada banyak points bla bla bla ........ Kini turn i pula pening kepala nak buat medical text!" Dr Tunku Nor Tajaiyah meminta diberikan masa tiga bulan untuk menyiapkannya.

Nota: Kata Su, projek ini bukan sangat untuk mendapatkan wang ringgit. Penerbitan buku ini adalah untuk memberi kesedaran dan penerangan kepada warga OKU, ahli keluarga mereka dan masyarakat amnya mengenai program rehabilitasi (pemulihan) yang dikendalikan Dr Tunku Nor Tajaiyah. Ia adalah program untuk melatih OKU supaya dapat hidup berdikari - tidak hidup dengan menagih simpati daripada orang lain. Jika projek itu berjaya, sebahagian wang daripada hasil jualan buku akan diberikan kepada OKU terbabit.

(Dokumentari itu memaparkan kegigihan insan-insan OKU melawan penyakitnya sehingga dapat hidup berdikari. Dr Tunku Nor Tajayiah tidak suka masyarakat memandang OKU dengan perasaan belas kasihan dan asyik memberi bantuan sehingga mereka tidak reti hidup berdikari).

2 comments:

  1. wahh dapt projek besar bestnyer...

    ReplyDelete
  2. rynas, projek yang belum nampak hasilnya....buat saja dulu.

    ReplyDelete