Tuesday, August 18, 2009

Sejukkan Kepala dengan Kaedah Tradisional

18 August 2009


Hari ini serba tidak kena. Pening dan sakit kepala. Adakah kerana bahana penyakit yang sedang menular sekarang ini? Di pejabat boleh dikatakan semua kurang sihat, lemah-lemah badan. Kalau boleh saya mahu elakkan makan ubat panadol/paracetemol atau pain killer. Apa nak buat untuk hilangkan kepala berdenyut. Jarang terkena. Mungkinkah kerana asyik mengadap komputer.

Tidak kira apa pun puncanya, mesti cari cara untuk melegakannya. Orang tua-tua kata, basuh kepala dengan air ramasan daun bunga raya tetapi tidak ada pula di sekitar rumah. Teringat pokok lidah buaya (alovera). Lendirnya pun sejuk juga. Apa lagi, cubalah. Saya ambil sekeping daunnya, buang duri dan patah-patahkan untuk keluarkan lendir. Picit dengan tangan pun lendir boleh keluar dengan banyak, lalu dilumurkan ke atas kepala seperti memakai shampoo rambut. Mula-mula geli untuk menyentuhnya, tetapi apabila ditambahkan air, kepala menjadi bertambah sejuk.

Dalam keadaan rambut basah, saya beristirahat seketika sambil memejam mata untuk menikmati kesejukan krim jelly semula jadi itu. Tak ada bau apa pun. Saja saya tidak membasuhnya supaya alovera terperap lama sedikit. Rupa-rupanya apabila kering ia tidak meninggalkan sebarang kesan lekit atau rambut terlekat di antara satu sama lain dan tidak juga mengeluarkan bau yang kurang enak. Bila disentuh, rambut terasa lembut! Hem kalau macam tu, bolehlah buat selalu.

5 comments:

 1. bagus akak guna tradisi punya. mmg pun aloe vera bagus untuk kulit kepala dan rambut

  ReplyDelete
 2. Yelah sesekali cubalah pula cara tradisional... tak ada cost satu sen pun.

  ReplyDelete
 3. Nothing to do with the above article, just to suggest to you: please 'justify' (tepi in straight line) your articles. Cantik nampaknya. Also to include the free traffic counter. In seems that you already gain many followers..including me. Regards.

  ReplyDelete
 4. Btw, saw the book by your dotter at MPH last weekend. Good move and good start. Hope she do well like her mum.

  ReplyDelete
 5. You again Hamly. And TQ for your suggestion. Don't really know how to make this page beautiful. Kena minta bantuan Iliyana... but she is always busy with her activities. Tonight is her last day with Tun Abdul Razak Musical Theatre at Istana Budaya.

  ReplyDelete