Thursday, March 28, 2013

Debat Rumpai Laut dari blog The Secret Medicines



March 24, 2013 at 4:55 PMReply
maaf.. boleh saya tau dari sumber mana anda katakan bahawa rumpai laut tidak menyumbang apa2 dalam pembentukan kolagen? sy ada membuat bbrp pencarian dalam web untuk mengesahkan hal ini.. dan rata2 mengatakan rumpai laut mengandungi bbrp sumber vitamin di dlmnya. oprah winfrey blog juga ada menulis tentang kebaikan rumpai laut ini.. 
March 24, 2013 at 8:33 PMReply
Ramai orang bercakap pasal Rumpai Laut. Bermacam macam andaian tentangnya, namun tidak mengapa..asalkan ada perubahan pada kesihatan, sudah cukup baik. Ini bermakna kajian mereka belum menyeluruh.Mesti ada sesuatu dalam rumpai laut yang mereka tidak temui...keajaiban..hikhik
March 24, 2013 at 8:47 PMReply
Zarraen knp pula ubah ayat ckp 'menyumbang kpd pembentukan kolagen' ? sejak dari mula lagi TSM kata rumpai laut tiada kolagen dan rumpai laut itu ialah rumpai laut. ia bkn kolagen. kolagen ialah kolagen. kolagen bkn rumpai laut. ramai yg dakwa kolagen asli, marine kolagen, pure marine collagen dan sbgnya. padahal ia hanya rumpai laut. ramai yg tak faham apa yg kami tulis. perlukah kami ulang seribu kali mengatakan bahawa "tiada kolagen dlm rump[ai laut" dan "rumpai laut bkn kolagen? 
March 24, 2013 at 8:49 PMReply
Shao Ran TSM adalah beberapa individu dan aktivis yg prihatin tentang pemakanan dan ubat-ubatan moden.
March 24, 2013 at 9:05 PMReply
whr u find this? do u have any black n white or certified to verify this statement? kindly advise
March 24, 2013 at 9:42 PMReply
Beberapa bulan lepas sepupu saya yang berasal dari Semporna (tempat asal datangnya rumapi ini) berkata bahawa ramai sudah berubah wajah jadi tegang dan kusam hilang. Saya kurang yakin tetapi bila saya balik Kelantan baru-baru ini seorang kenalan perempuan berkata bahawa wajahnya tegang dan licin kerana mengamalkan permakanan rumpai laut.Dia yang memulai cerita dan ternyata dari segi rupa memang berbeza. Samada ia mengandungi kolegen atau tidak yang penting perubahan yang amat ketara pada dirinya. Dari apa yang saya temui dari hasil kajian yang saya buat pada akhir tahun 1990an memang agar-agar di gunakan di negara Barat untuk kegunaan perubatan dan kosmetik dan negara Filipina pada masa itu pengekspot terbesar carragenan (nama saintifik bagi agar-agar yang sudah jadi debu). Sesungguhnya badan anda yang mengguna dan badan anda yang akan tahu khasiatnya asal saja tidak ada kesan negatif.Selamat mencuba...
March 24, 2013 at 10:24 PMReply
Jangan kata gambar pengguna sebelum n selepas menggunakan teknik camera... memang ada perubahan setelah penggunaan rumpai laut ni. Jgn membenarkan statement anda dengan memfitnah ok???? Apa kata anda try dulu baru menulis...
March 24, 2013 at 10:32 PMReply
ni smua provokasi jak . . cuba dulu la baru taw bkesan atau tidak . . . bagi sapa yg sudah cuba, pasti hasilnya positif. . .
March 24, 2013 at 11:06 PMReply
Ya benar sama sekali.....ada kajian pelajar PhD juga mengesahkan tiada kollagen di dlm rumpai laut..
March 25, 2013 at 12:08 AMReply
statement ni kluar sbb, sblm ni lau nak kollagen, kena bli produk yg mahal, bru dpt, tp bila da kuar produk murah yg sama, trus kluar statement mngatakan yang ni x da. btul x? hehe ni sume provokasi spaya x bli produk yg murah, nak yg mahal jg..dunia2, aktivis yg x der taraf..sorry, lau trasa, btul ler pa yg gua ckp...ini sume POYO!! hahaha
March 25, 2013 at 1:13 AMReply
semuanya betul... rumpai laut byk mineral dan protein...rumpai laut is rumpai laut.....
March 25, 2013 at 3:05 AMReply
sorg lagi keluar statement typical. Lan Si Luu, fyi, TSM tak jual apa-apa produk. TSM tak peduli nak beli yg mahal atau yg murah, itu masing-2 punya duit. TSM tak mau campur pasal bisnes dan dunia persaingan korang . TSM takde kena mengena langsung.
March 25, 2013 at 3:25 AMReply
pada mulanya, tulisan tentang seaweed ni ditanya oleh seorang pembaca di http://thesecretmedicines.blogspot.com/2013/03/merbahaya-dadah-statin-kesan-sampingan.html maka TSM rasa bertanggungjawab utk menjawab pertanyaannya. bkn pasal benda ni tgh hot. yg bagi hot ialah pengunjung. hari ini saja topik kolagen menerima hampir 20,000 pelawat. pecah rekod
March 25, 2013 at 3:30 AMReply
TSM mmg makan seaweed dari semasa ke semasa...tapi TSM makan mentah, lebih byk khasiat. bkn dimasak sampai mendidih. kadang-2 makan sushi nori. jgn kata TSM benci kpd seaweed. tapi maklumat yg salah perlu diperbetulkan. iaitu rumpai laut bukannya kolagen
March 25, 2013 at 3:36 AMReply
najwa sukar kalau awak ada bukti saintifik mengatakan kolagen terkandung dlm seaweed, sila tunjukkan kpd kami. seeloknya, awak study dulu apa dia seaweed dan apa yg terkandng dlm seaweed. rumpai laut ada hampir 10 ribu jenis di dunia ini dan terbahagi kpd 3 kategori iaitu yg berwarna hijau, merah dan coklat perang. bkn semua dari 10 ribu itu pernah dibuat kajian tapi setakat ini belum ada kajian yg menemui kolagen dlm rumpai laut. mmg la takde paper sbb tak jumpa. kalau dah jumpa baru ada paper. itu la dinamakan kajian.
March 25, 2013 at 3:39 AMReply
kalau saintis belum jumpa spesis haiwan terbaru, bolehkah saintis tu keluarkan black n white kata "hanya ini saja spesis haiwan yg ada di bumi dan tiada lagi spesies lain yg boleh ditemui lagi". begitu la dgn seaweed. selagi tak jumpa kolagen, selagi itu tiada paper. masalahnya, belum ada paper yg mengatakan ada kolagen, sudah ada org mendakwa ada kolagen dlm rumpail laut. dari mana dpt info tu? siapa punya kajian? apa nama saintis tu
March 25, 2013 at 5:58 AMReply
Ada klgen ka xda klgen ka,asal ada kbaikannya mkn aja lah..sya beli xmahal.di bwa rm20 ja sekg..hahaha
March 25, 2013 at 6:49 AMReply
s7 sgt xda kolagen haha,sbb gf nak sgt mkn tu,sdgkan d pasar sni rm1 bole dpt yg mentah,yg kering rm5 1kg..huhu,org yg mkn ni n nampak hasil nya,sbb saranan penjual kologen,'mesti minum banyak air,sekurang2 2liter',sebenarnya air kosong tu yg mencantikkan serta memberi kesihatan pada badan..
March 25, 2013 at 8:43 AMReply
Boleh tau darimana sebenarnya kolagen boleh di perolehi? adakah dari sumber ikan atau lain2, tq
March 25, 2013 at 9:31 AMReply
hehehe... ada kolagen ke xda, yg penting ia mendatangkan kesan2 yg baik....tak mahal pun,baru RM10 saja utk 100gm,sy pun dah try rumpai laut ni..mmg bagus, byk kesan positif...bukan racun pun..hahhaha
March 25, 2013 at 11:34 AMReply
This comment has been removed by the author.
March 25, 2013 at 11:40 AMReply
biar betul nald j. kalau RM5kg saya mahu 100Kg. Boleh hantar KK ke? Di Semporna harga yang belum sampai ke daratan sudah lebih RM5/Kg. Bakali yg tak ori kot?
March 25, 2013 at 12:11 PMReply
TSM tidak menidakkan khasiat yg ada pd rumpai laut.. cuma ditekankan bahawa tiada kolagen dlm rumpai tersebut...
walaupun tiada kolagen asalkan memberi kesan positif kepada kesihatan, tak salah kalau mengamalkannya selagi tidak memudaratkan
March 25, 2013 at 2:09 PMReply
- sy pun tak berapa percaya dgn rumpai laut pada asalnya. Semakin lama makin byk produk2 kesihatan/kecantikan yg kita bole beli. Yg kononnya ada kolagen, gluthatione lah and benda2 lain yg ada benefit utk kita. Tp sbg iktiar utk merawat/memulih, sy ada try makan rumpai laut ni juga. Sy makan tp benefit nya mmg tak nampak kesan apa2 pada sy. Tp bila mak sy try mkn pula, alhamdullilah pnyakit saraf yg mak hadapi smakin pulih. Tak pulih spenuhnya tp better dari dulu. Mungkin effectnya tak sama pd setiap org. Sy da tk mkn kolagen ni lg tp sekali sekala ada juga buat masker utk wajah. Smooth la juga kulit ni. Akhir kata, sy tak boikot or pecaya 100% rumpai laut ni tp as long tak memudaratkn kita bole try. Hak memilih di tgn kita. Manfaatkn segala sumber yg allah beri sebaiknya. Tapi kalo ada pihak yg buat marketing melampau tntg produk ni rasanya kita bole fikir sndiri yg mana benar dan salah. Kalo nak tua, tua juga akhirnya dan kalo nak sakit, sakit juga akhirnya. allah swt sebaik2 perangcang ;)
March 25, 2013 at 2:24 PMReply
Saya seorang pengusaha dan usahawan rumpai laut...

saya sendiri sokong yg rumpai laut tidak ada sebarang kolagen. Rumpai laut adalah sejenis sayur-sayuran asal dari laut. nak cakap tanam , rumpai laut bukan tanam kat tanah..pelik plak bunyinya...hehehee

Walaubagaimana pun rumpai laut adalah supplement pada badan manusia yg berkesan seakan-akan kita makan kolagen ( ulang sekali lagi , seakan-akan makan kolagen ). Rumpai laut antara makanan atau sayuran yg mempunyai khasiat dan manfaat yg banyak kerana mineral yang tinggi.

Bagi yang mengamalkan , ia terasa seakan-akan makan kolagen ( atau byk lah kawan2 ckp mcm kena botox atau makan kolagen...hehehehe)..so bermula lah cerita kolagen kali lah...klo tidak silap saya..hehehee...

mcm yg encik admin katakan.....rumpai laut tidak ada kolagen...

klo nak dapatkan vitamin C yg organik boleh lah makan buah oren hari2..klo nak dapatkan kecantikkan dan kesihatan dengan harga yg berpatutan silalah makan rumpai laut...boleh lah cuba..hehehehehe
March 25, 2013 at 5:02 PMReply
Salam TSM.

Terima kasih atas pendedahan ini bagi mengelakkan salah faham yang berlaku selama ini di kalangan masyarakat.

Sebetulnya rumpai laut yang dirujuk sebagai sumber kolagen tidak berkesan secara langsung terhadap kulit jika dimakan sebagai supplement. Sebaliknya, kalau dimakan, ia berfungsi sebagai pencegah osteoporosis.

Collagen BERFUNGSI secara topikal (sapuan di atas kulit) kepada kawasan yg dikehendaki itupun dalam bentuk partikel yang halus. BUKAN dalam bentuk asalnya.

Juga, bioavailability collagen dari sumber tumbuhan tidak sama kesan dengan dari haiwan. Oleh itu kalau nak yang berkesan, dapatkan sumber collagen dari haiwan. Yang paling banyak sekali ialah dari sisik ikan.

(^__^)

sumber: http://www.raysahelian.com/collagen.html
March 25, 2013 at 5:40 PMReply
Tapi rumpai laut ni byk kbaikn so mkn jela y pnting bl sy mkn sy tak semblit dah...
March 25, 2013 at 6:55 PMReply
sorry out of topic tapi nak tsm buat kajian tentang kopi organo (dicampur dgn mushroom powder) yg byk org mengagung agung kan, saje nak tau kebaikan dan keburukan nya, thx
March 25, 2013 at 6:56 PMReply
terima kasih kpd cik/puan Halijah Abdul Mutalib atas pengakuan yg jujur tentang seaweed meskipun beliau sendiri adalah seorang pengusaha seaweed. inilah yg kita mahukan. peniaga yg jujur dan tidak mengambil kesempatan di atas kebodohan org lain. mmg seaweed ada byk kebaikan dan faedah kesihatan, TSM tidak pernah menafikannya. tapi ada sebahagian org yg tidak mahu menerima kenyataan dan cuba menyalahkan kami atas keadaan yg sebenarnya mmg tiada kolagen di dlmnya. didoakan semoga cik/puan dimurahkan rezeki dan perniagaan cik/puan terus maju.
March 25, 2013 at 7:20 PMReply
Lydie, secara ringkasnya, organo coffee berasal dari sejenis cendawan herba ganoderma. mushroom powder mungkin ditambah utk menambahkan rasa. apa saja jenis kopi, sebaiknya pilih kopi yg organik. bkn jenis campuran 3 in 1
March 26, 2013 at 12:07 PMReply
Baru tau.. mak sy pn makan rumpai laut ni tp dia ckp xde beza apa2 pn sama je.. dia pakai kt muka, muka terasa mcm tegang n halus saje.. sy pecaya yg rumpai laut takde kolagen tp msti rmai yg akn menidakkan bende ni. 1 lg nk tnya yg produk utk mencerahkn kulit sume tu bgus ke?? Bole kasi info x cik?
March 26, 2013 at 12:50 PMReply
This comment has been removed by the author.
March 26, 2013 at 1:08 PMReply
This comment has been removed by the author.
March 26, 2013 at 1:17 PMReply
This comment has been removed by the author.
March 26, 2013 at 1:21 PMReply
time kasih sudi brkongsi maklumat
selaku pnjual produk kcntikan n kesihatan sya memerlukan info tuk d kongsi bersama cust supaya mereka lbh memahami fungsi bahan yg d gunakan dlm produk idaman msg2,,,
March 26, 2013 at 1:49 PMReply
bagaimana pula dgn product ini


Aura White GlutaCollagen 400000mg

maybe boleh di umpil apa yg tersirat n tersurat
March 26, 2013 at 3:33 PMReply
The collagen gelatin may be derived from the bones of animals or from seaweed sources.
Source: http://www.wisegeek.com/what-is-collagen-gelatin.htm
March 26, 2013 at 3:42 PMReply
reference please..?
March 26, 2013 at 7:14 PMReply
walaupun ada rakan saya meletak nama sebagai kolagen pada rumpai laut yang dijualnya, saya enggan menggunakan perkataan kolagen sewaktu menulis di fb dan blog, tetapi kemudian pengunjung-pengunjung semua asyik menyebut pmc , pmc saya kata apa dia pmc, seorang menjawab `pure marine collagen', saya kurang pasti sebenarnya kolagen atau pun tidak tetapi kerana ramai sangat menggelarnya kolagen saya pun gunalah nama kolagen -pmc-ibu kolagen. Kalau begitu saya setujulah kalah dikatakan rumpai laut ni mempunyai khasiat yang seakan khasiat kolagen, sebab memang ketara pun khasiatnya begitu, apabila saya makan secara konsisten, kulit muka jadi nampak cerah bersinar dan tegang, sakit sendi hilang, membuang lawas walaupun kesan detoks menghuru-harakan satu bada pada peringkat awal. Tak usalah nak susah hati sangat pasal nama, yang penting ia adalah tumbuhan yang dijadikan oleh Allah SWT sangat berkhasiat, apa yang terkandung di dalamnya yang membuatkan ia berkhasiat hanya Allah sahaja yang tahu. Bersyukurlah kita semua kerana dapat mengetahui rahsia itu kerana sekurang-kurangnya kita tak payah membeli kolagen yang mahal beratus-ratus ringgit untuk menjaga kesihatan, ramai sangat yang menjual sekarang ni, harganya dah semakin murah bukannya semakin mahal.
March 26, 2013 at 7:19 PMReply
Setuju dengan comment rashidah
March 26, 2013 at 7:38 PMReply
Setuju dgn akk Rashidah Ibrahim. Saya jga xtaw yg rumpai laut ni xda kolagen yg sbnrnya. Tp, aabila sye makan dan pakai rumpai laut ni, ianya seperti kita makan or pakai produk mahal Alhamdulillah, Allah menunjukkan kita khasiat rumpai laut ni(wlupun xda kolagen) yg seperti memakan or pakai produk mahal kesannya. Kulit muka alhamdulillah, terasa mcm awet muda, tegang lembut, jerawat mmg ssh nak tumbuh. Terasa bdn sihat dan bertenaga Alhamdulillah. Ayah mertua dan atuk memakannya jga alhamdulillah, sakit sendi mereka berandur pulih. Apa2pun semuanya dr Allah swt. Kita hanya mampu mencuba da berdoa agar kesihatan kita sentiasa baik. In shaa Allah, apa2pun semua terpulang drpd dri sndri.
March 26, 2013 at 9:29 PMReply
utk TSM, penerangan anda amatlah membantu. sesuai sgt dgn pertanyaan sy. tapi sy lebih tertarik dgn jawapan yg sangat bernas dari Rashidah Ibrahim :) jika produk/makanan tambahan itu elok & memberi impak yg positif, tak salah kita amalkan. sy juga menjual rumpai laut ni kpd ahli keluarga & sahabat handai. family sy sendiri mengamalkan. Alhamdulillah semua dpt kesan yg positif. tidak kisah la tentang semua kenyataan bercanggah ttg kolagen, yg pastinya rumpai laut mmg telah diiktiraf oleh beberapa orang penyelidik di malaysia & luar negara tentang banyaknya khasiat pmc ni.

boleh rujuk : http://www.bloglepat.com/pengiktirafan-kajian-penyelidik-universiti-malaysia-sabah-mengenai-pure-marine-collagen-rumpai-laut-asli/

dan juga sini :) : http://www.dryseaweed.com/collagen_bm.cfm

mmg sy tidak memiliki fakta dan bukti untuk mensahihkan lagi adanya kolagen dalam rumpai laut kerana sy bukan pengkaji & penyelidik yg handal seperti TSM ni :) sekurangnya sy bertanya dan Alhamdulillah la TSM ni menjawab semua pertanyaan sy dengan bijaksana.. Alhamdulillah..

Terima kasih sekali lagi utk komen Puan Rashidah Ibrahim. salute utk beliau :) Dan kepada mereka yg ingin dapatkan makanan berkhasiat ni, boleh contact sy ye. harga pasti tidak mengecewakan. peace ;)
March 26, 2013 at 9:51 PMReply
Assalamualaikum semua, lupa pula tadi nak beri salam. Tak sangka pula ada yang suka dengan ulasan saya. Terima kasih ya Najwa dan Baby. Sememang itu ulasan sebenar, ulasan jujur dari hati. Sejak mula makan hari itu, saya banyak tulis pasal rumpai laut ni di blog saya, berdasarkan pengalaman sendiri, ada satu tajuk diterjah oleh punyalah ramai pengunjung, banyaklah pula bertanya, macamlah saya ni perunding rumpai laut, saya sekadar boleh jawab berdasarkan pengalaman sendiri dan kawan-kawan yang makan. Tajuk paling top ialah mengenai panik dengan kesan awal ....kalau nak baca pengalaman ramai, lawatlah link di bawah...boleh juga kalau nak kongsi pengalaman di situ, apa-apa saja yang positif atau negatif. link ke tajuk berkenaan - http://idarashida.blogspot.com/2013/01/rumpai-laut-pmc-panik-dengan-kesan-awal.html
March 27, 2013 at 12:05 AMReply
Assalamualaikum,
Saya sebenarnya tdk tahu apa fungsi rumpai laut ni, sebelum ni saya hanya baca di blog2 atau fb dealers yg menjual rumpai laut tp tidak pernah terlintas utk membeli atau mencuba. Sehingga suatu hari, 20/3/13 saya balik kpg, saya nampak adik saya menggunakan rumpai laut ni dgn menyapu di muka sbg masker. Sy bertanya kpd adik saya apa fungsi rumpai laut ini dan berapa lama sdh dia gunakan. Dia menjawab, hari ini adalah hari yg ketiga dia menggunakannya dan dia begitu teruja utk menggunakannya di sebabkan bestfriend dia yg hanya baru menggunakan 1 mggu menunjukkan perubahan yg ketara.
1. Melicin dan memutihkan kulit muka.
2. Menutup semula pori2 di muka terutamanya di keliling hidung.
3. Tidak sembelit
4. Muka nampak gebu.
5. Mengecutkan dan menghilangkan jerawat.

Mendengar keajaiban rumpai laut ini membuatkan saya teruja untuk menggunakannya. Di sebabkan keturajaan saya, ibu, adk lelaki, suami saya, adik ipar pun turut menggunakannya. Selain Masker saya gunakan di muka, kami makan rumpai laut yg telah di masak.

Hari ke3 saya menggunakan rumpai laut ini, ia memang menunjukkan hasil yg positif menampakkan perubahan. Dan kini hari yg ke5.. saya betul2 berpuas hati kerana menunjukkan perubahan yg amat ketara. Perubahan yg sama sprt di nyatakan 5 perkara diatas selain itu dgn secara x langsung... kesan2 selulit yg byk di bhgian perut dan pinggang selepas bersalin, telah berkuranggan dan semakin halus padahal sebelum ini ia amat kasar bila saya sapu atau pegang.

Kalau mmg betul rumpai laut ini tdk mempunyai cologen sprt kenyataan di atas, its ok.. sekadar ilmu utk di kongsi. tp pada saya ia seolah2 cologen asli/ mentah.

Dan di sebabkan keturajaan kerana hasil.yg memuaskan. Saya beli rumpai laut ini 8 kilo sbg stok memandangkan harga yg teramat murah. Saya lupakan terus niat sebelum utk membeli SNE dan Aura White.

Tidak salah rasanya jika mengamalkan pemakanan yg sama khasiatnya tp jauh perbezaan dari segi harga.
March 27, 2013 at 10:36 AMReply
Oh ya. Saya makan PMC untuk gastric saya. So far so gooddddddd.
March 27, 2013 at 5:46 PMReply
kenapa ye ada saya tgk makcik2 kat rumah sy komited makan pmc ni bukan main suka sakit lutut dah hilang,sakit sendi hilang,,,suka betul dierang amalkan pmc,y paling saya terkejut muka tegang semacam,entahla klu la rumpai laut ni xde collagen seperti yg u kata mungkin ianya bgus utk kesihatan ....tp sy musykil blog u byk jugak complain barang orang lain.....bimbang juga jatuh fitnah,menjejasskan periuk nasik orang ,,,di akhirat u yang menangung emmmm ok jangan sentap i just say ape yg betul je...rumpai laut ni klu ikutkan masih dlm kajian kerajaan ,,,mungkin ianya bila di pki tegang je semacam ,,,ada sesetengha org mengaakan ada collagen ..Wallahualam
March 27, 2013 at 11:29 PMReply
nmpaknya masih byk lagi komen² yg berkisar ttg mempertahankan khasiat rumpai laut (setengah org menganggapnya kolagen). mereka masih confuse dan tak faham apa yg TSM tulis. TSM tulis ttg rumpai laut tidak mengandungi kolagen, bkn rumpai laut tiada faedah perubatan.
March 27, 2013 at 11:37 PMReply
TSM akan bongkar apa saja produk yg cuba menipu, mengelirukan pengguna demi mengaut keuntungan tak kira produk itu milik siapa sama ada mereka itu org Islam bangsa Melayu, cina, india, apa saja. TSM bukan diwujudkan utk tujuan perniagaan. TSM diwujudkan utk menyedarkan masyarakat agar tidak mudah tertipu lagi dan menjadi pengguna yg bijak sepertimana pengguna di negara-negara Barat dan Eropah, kesatuan pengguna mereka amat berkuasa, mereka pengguna yg berinformasi, mereka mendorong pengeluar utk menghasilkan barangan yg baik dan berkualiti sahaja. barangan yg palsu dan tidak berkualiti tidak mendapat tmpt di pasaran. apa saja tuduhan yg dilemparkan kpd kami, fitnah atau sebagainya, ia tidak sedikitpun melemahkan semangat kami sebaliknya semangat kami semakin kuat utk terus membongkar penipuan-penipuan yg berlaku. Kami tidak takut kerana kami ada bukti.
March 28, 2013 at 1:38 PMReply
Assalam n salam sejahtera semua... Saya merupakan pelajar pasca yg mengkaji ttg industri rumpai laut, dan telah terlibat dlm penyelidikan rumpai laut ini lebih 10 tahun, bermula dr tahun 2002 sehingga la sekarang. Setau saya, sejak kami promote rumpai laut ni (locally n internationally) tidak pula kami claim yg rumpai laut ni ada collagen. It's just that rumpai laut ni kaya dengan nutrient yg baik utk badan... zink, protein, magnesium, iron, calcium, potassium and sodium.

Umumnya, rumpai laut yg dikultur di Sabah ni, ada dua jenis kappaphycus alvarezii (eucheuma cottonii) dan juga eucheuma denticulatum (eucheuma spinosum). dan yg paling byk digunakan dalam industri makanan, perubatan, produk kecantikan adalah kappaphycus alvarezii. Fungsi utama rumpai laut adalah sebagai binder, emulsifier, dan stabilizer sbb kandungan karagenannya tu. So, every single thing yg kt makan, pakai, even makanan haiwan pun mengandungi karageenan. Since potensinya baik utk industri n ekonomi especially for hardcore poor people, kerajaan ambil inisiatif utk pilih rumpai laut sbg salah satu projek berimpak tinggi.

Masalahnya sekarang, ramai yg tersilap fakta ttg rumpai laut dan ada yg terus menjatuhkan hukuman yang rumpai laut ni tidak betul or tipu... which is disappointment for us yang berusaha memastikan industri ini sustain. Yang malangnya ada yang menyalahgunakan fakta ttg rumpai laut, tidak kurang yang menipu utk mengaut keuntungan dengan menyalahgunakan fakta.

Penggunaan istilah 'ibu kolagen', I think itu hanya untuk tujuan promosi... So, kt jangan la terus judge negatif ttg benda ni. I know rumpai laut tidak ada kolagen, tp bila ada org datang pada saya and promote ttg kolagen rumpai laut, saya just senyum sahaja and pelan2 sy akan betulkan fakta. Bukannya terus claim yg org tu tipu...

Its good la sbb penulis membuat kajian terperinci mengenai rumpai laut, bertambah knowledge kan... :) tp mgkn ada yg penulis sampaikan tu menyinggung perasaan pembaca... at first, sy baca pun ada rasa sedikit tersinggung sbb sy sudah berada dalam industri ni, agak lama.

So, bagi yg ingin teruskan mengambil 'kolagen' ni tidak salah, itu hak masing2 dan penulis juga punya hak utk berkongsi maklumat yg diperolehi. Indirectly sy juga suka untuk berkongsi ttg rumpai laut ni, that's why la sy komen.

9 comments:

  1. Rumpai laut tidak mengandungi kolagen seperti yang diperkatakan oleh para penjual rumpai laut di luar sana. saya yang juga merupakan usahawan rumpai laut tidak mengatakan rumpai laut mengandungi kolagen.

    sila singgah ke laman blog saya :)

    Rumpai Laut Sabah, Harga Terendah! Khasiat Luarbiasa!!

    ReplyDelete
  2. Salam...bagi saya yg silapnya TSM nie penggunaan ayat yg salah
    ..nak bagi info tapi x pandai nak jelaskan dlam ayat yg bersesuaian....atau mmg sengaja nak bagi topik ini panas...biasalah...diri sendiri ada cuba ke makan "rumpai laut yg x berkolegen nie"...cuba dulu...pastu cite ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya setuju dengan mama pia, TSM tak menggunakan ayat yang betul untuk menerangkan tentang ni .. Rumpai laut MURAH

      Delete
  3. aslm,saya setuju dng komen rahma,mmg btul rumpai laut bukan kolagen tapi rumpai laut sangat berkhasiat dan tingi kandungan mineral,anti oksida..saya sendiri mengamalkan makan rumpai laut nie mmg sangat bgus.terutama untuk percernaan.dlm masa 2 minggu mengamalkan mkn rumpai laut nie tumit kaki dah x kasar lg,lawas buang air dan badan terasa segar jea.

    ReplyDelete
  4. niat TSM bukan nak jatuhkan penjual PMC bah..tapi niatnya untuk muka minta semua masyarakat yg guna PMC.....

    ReplyDelete
  5. Ada kolagen ke xde kolagen ke tp kalau bila mkn tu hasilnya puashati ok jer kan. Adalah lebih baik mkn rumpai laut yg asli/semulajadi lg tanpa campuran apa2 bhn kimia dr amik kolagen2 lain yg ntah apa2(pil2, serbuk la) yg tentu2nya ade bhn kimia. Aiii nk mempertikaikan lg ke hasil kajian dr universiti2 tmptan dan luar negara. Pada admin dan pnyokong2nya buka la skit skop minda tu cuba search kajian terkini psl rumpai laut luar negara nun...apa nk kecoh2 ade kolagen ke xde cuba la cr cara lain nk 'glamour' kan u punya blog

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. ramai yang kata bagus dab terbukti menyumbang kpd kecantikan kulit dan kesihatan badan.. so, ape salahnye? yg salah sbb "silap" labelkan nama sbg "kolagen" atau ibu kolagen, atau marine kolagen. tapi khasiat dia mmg terbukti. yang penting ia HALAL.. sesuatu produk kalao berkesan n murah tapi status halal diragui buat apa kan? jadi bahan api neraka je kulit2 yg tumbuh kat badan nanti.. ok, mencari yang halal itu fardhu.. mari jengok kosmetik/ gincu halal terima kasih :)

    halalsihatcantik.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. Salam kak rashidah..terima kasih krn sudi approved sy kt fb akak.sbnrnya sy t'tarik utk follow akak krn sy juga spt akak, pengamal rumpai laut. Dan sy juga sdg mnikmati khasiat drpd sumber alam semula jd ini. Jd sy juga nk share dgn akak dan rakan2 yg lain ttg khasiat rumpai laut ini. Sudi la akak dan rakan2 singgah di blog sy http://mswatieosman.blogspot.com/2013/05/rahsia-khasiat-itu

    ReplyDelete