Friday, February 24, 2012

Menyempurnakan kemasan rumah baru.


Assalamualaikum, lama sungguh tidak mencatat di sini. Dari sehari ke sehari bertangguh, sedangkan banyak yang dihendak dirakam sebagai kenangan. Sebulan dua yang lalu, sibuk dengan kegiatan menyempurnakan rumah yang kami bina [untuk ayah dan emak duduk]. Kontraktor enggan muncul selepas diberi kata putus, "Saya nak tengok semua kerja selesai hujung minggu ni. Kalau tak nampak apa-apa perkembangan, bermakna DNA (ringkasan nama syarikat itu) tidak berminat nak siapkan rumah ni. Dan ini juga bermakna DNA menarik diri sendiri (self termination)." Wah tegas betul kata-kata saya tu ya, tapi bukan kata-kata pun.. ia hanyalah catatan peringatan menerusi sms.

Disebabkan malu atau rasa bersalah atau memang sengaja hendak tinggalkan kerja, kontraktor terbabit tidak muncul pada hari yang dijanjikan. Cadangan pertemuan pada hari itu adalah untuk mengesahkan baki, pengurangan atau penambahan..sebelum kami dapat menyelesaikan pembayaran sepenuhnya. Bayaran yang kami anggap sengaja direka-reka kemudian, perlukan perundingan. Adakah patut dia meminta bayaran asing untuk pemasangan siling dan cat, sedangkan sepatutnya termasuk dalam kos pembinaan yang ditetapkan sejak awal.

Kami memberi masa selama empat bulan tetapi masuk lapan bulan, tidak siap-siap juga. Kalau terlewat dua bulan, boleh lagi diterima. Jika dibiarkan akan menjadi setahun! Saya tidak mahu begitu. Sebenarnya saya bukannya tidak boleh tunggu, lebih setahun pun boleh tunggu. Masalahnya ayah tak sabar nak duduk, katanya: "Ayah harap, sempat duduk di rumah ni beberapa tahun. Maksud ayah, bukan dia saja..dia nak sangat agar Mama sempat tinggal di rumah baru itu.

Kata ayah lagi: "Dulu-dulu, kami tidak pernah hidup selesa... rumah pun macam pondok saja." Itu cerita sewaktu ayah mula berhijrah ke Pahang dan bekerja sebagai petani. Berkat kegigihan ayah, kehidupannya berkembang dan kemudan berjaya membuka perniagaan. Kemudian ayah dan mama sibuk menguruskan kedai. Kebun diserahkan kepada orang lain untuk diuruskan. Dan selepas itu, bermulalah pengalaman kami duduk di rumah kedai.

Kerana ayah tidak sempat untuk membina rumah yang selesa, maka ayah meminta saya membina rumah di atas tanahnya di kampung. Akhirnya tercapai juga impian. Rumah yang diidamkan sudah tersergam di hadapan mata. Mama yang beberapa bulan lalu terlantar sakit, kini beransur sembuh. Daripada makan bersuap kini, boleh makan sendiri. Ayah semakin gembira. Masih ingat lagi, betapa susahnya hati ayah apabila mama jatuh sakit buat kali kedua. Doa ayah dan doa saya agar mama segera sembuh termakbul jua. Alhamudillah.

Berikutan itulah saya dan si dia bertungkus lumus menyegerakan penyempurnaan rumah berkenaan agar ayah dan mama dapat segera duduk. Kerja yang terpaksa kami selesaikan sendiri adalah mengemaskan permukaan pintu kayu. Kami sengaja memilih untuk membuat sendiri kerana kalau mengharapkan tukang, mereka akan membuat tidak kemas dan comot! Maklum pekerja yang sama membuat semua kerja. Tiada pengkhususan. Hanya yang pakar dalam bidang tertentu akan menghasilkan sesuatu yang cantik dan bermutu. Disebabkan hendak jimat kontraktor menetapkan pekerja yang sama membuat semua kerja, daripada peringkat binaan hinggalah kemasan.

Membuat sendiri kerja-kerja kemasan pintu memasang langsir memanglah cerewet dan amat memenatkan. Hanya satu hari saya dapat peluang mengumpul semua anak membantu. Orang muda memanglah banyak tenaga, tapi susah betul nak ajak mereka pulang ke kampung. Ada saja alasannya. Dapat buat kerja beramai-ramai satu dua hari, pun sudah bersyukur.....

Gambar memaparkan ragam mereka sewaktu membuat kerja pada satu hujung minggu.Kalau sudah orang kampung, orang kampung jugalah. Sudah disedia meja besar, tetapi ayah tetap nak makan sambil duduk bersila. "Ayah rasa tak kenyang kalau makan duduk di kerusi", kata ayah. Cara hidangan seperti ini tidak pernah berubah...sempoi, berlapikkan kertas surat khabar. Yang penting ada sambal dan ikan singgang! Dan dapat makan penuh berselera!


Mengemaskan rangka pintu belakang dengan mengenakan sapuan warna antik seperti pintu depan.

Dianya sudah dua kali datang membantu. Sedang mengemaskan sapuan warna kayu di celah-celah garisan jalur hias pada pintu depan.

Di mulakan dengan kerja melicinkan permukaan pintu dengan kertas pasir. Mempunyai paling banyak tenaga tetapi paling kedekut nak buat kerja.

Pertama kali dapat datang membantu, sebab duduk di asrama. Cuti hujung minggu rela duduk terperap di rumah melayan game di komputer.

No comments:

Post a Comment