Wednesday, December 28, 2011

Percutian Percuma 1.

Bergambar ramai di Bukit Fraser. Tengok tu, abang polis rider pun bergambar sama!

Demi keselamatan peserta, rombongan diiringi sebuah van ambulan.

Setiba di Cabrina Vacation Villa, Raub, kami berkumpul untuk mendengar taklimat sebelum dijemput makan.
Hmmm bestnya, kalau dapat mandi kolam. Yang pasti, duduk itu, bukanlah saya...

Wau, kagum dengan pemandangan syahdu di belakang.

Bersantai di beranda dorm Tanah Aina Farrah Soraya.

Bersedia nak sertai kegiatan luncur tali tinggi - flying fox.

Maaaaaaaaakkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!!! jeritan teruja dan takut tapi best, pengalaman pertama meluncur dari tali tinggi (flying fox).

Mandi air terjun, sejuknya!!!

Punyalah jauh berjalan treking hutan untuk sampai ke kawasan air terjun. Waktu ni tapak kasut saya rosak kena air..


Sedang kelaparan, semuanya enak!!!. Selepas makan, peserta dibawa menjalani kegiatan berakit di Pusat Perkhemahan Kela, Raub. Kerana airnya deras dan berbahaya, saya antara peserta yang tidak ikut berakit. Kami sekadar melihat mereka berakit dari atas jamabatan ini saja,.. sambil merakamkan gelagat.Tidak boleh lupa peristiwa seorang peserta warga tua (lelaki) dari Singapura terjatuh dari celah lubang ini. Akibat tersalah pijak kayu reput, langsung jatuh terperosok di hadapan mata saya. Sayangnya, kerana terlalu cemas dan kesian, saya tidak sampai hati nak merakam gambarnya sewaktu jatuh ke dalam semak di bawah.

Pendek kata, macam-macam peristiwanya...destinasi seterusnya ialah ke Bukit Fraser...
KCC1M Pahang.
Tahun 2011, adalah tahun aktif bagiku. Banyak dapat peluang menyertai trip media. Menjelang tinggal beberapa tahun saja untuk bekerja makan gaji, tempoh untuk bekerja terasa amat singkat. Kumenghargai semua peluang yang mendatang. Bagi kami orang media, dapat jemputan menyertai trip percuma, adalah sesuatu yang menyeronokkan seperti bulan jatuh ke riba. Kalau dapat tawaran, tetapi ditolak, rugilah sangat. Kesian bagi staff yang menolak tawaran kerana masalah tersendiri. Ibarat menolak tuah.
Selepas pertengahan tahun ini tidak kurang lima kali kumenyertai trip, dua dengan Lembaga Persekutuan Pemasaran Malaysia (FAMA), dua dengan Gaya Travel Magazine (GTM) dan sekali dan Pensonic sekali.
Terbaru, menyertai Program Kembara Cuti-Cuti 1Malaysia (KCC1M) Pahang dan Johor, anjuran GTM dengan kerjasama Tourism Malaysia November lalu. Penganjurannya seiring kempen Cuti-Cuti 1Malaysia yang sedang berlangsung.
Difahamkan sudah tiga tahun program KCC1M berlangsung, entah berapa banyak program kuterlepas. Program KCC1M, Pahang dari 11 hingga 14 November 2011, adalah yang pertama kusertai. Sekali dapat peluang, terasa amat kerugian tidak dapat menyertai program-program sebelumnya.
Perjalanan KCC1M Pahang, bermula dari Jalan Ampang, Kuala Lumpur. Peserta berkumpul di ibu pejabat Pusat Penerangan Pelancongan Malaysia (Matic) awal pagi. Program kembara ke Pahang mendapat sambutan menggalakkan bilangan penyertaan hampir 60 orang termasuk pasukan keselamatan.
Berasa betapa kami mendapat layanan VIP apabila perjalanan kami didahului tiga penunggang police dan sebuah kereta polis, serta sebuah van ambulan. Dengan itu, perjalanan tidak terganggu oleh kesesakan jalan raya. Pasukan keselamatan mengikut kami ke semua destinasi, hampir enam destinasi di Pahang kesemuanya.
Walaupun terpaksa menunggang di tengah panas dan hujan, kulihat abang-abang polis tidak menunjukkan tanda-tanda bosan. Malahan mereka ni sama naik pula dengan jurugambar media, tidak lepaskan peluang merakam gambar menarik di setiap destinasi yang kami kunjungi. Macam mana tidak seronok, mereka turut mendapat penginapan hotel dan makan percuma di setiap tempat persinggahan. Pemandu ambulan yang juga ahli penyelamat, lagi hebat, turut menyertai kegiatan tertentu yang disediakan untuk media.
Destinasi pertama KCC1M Pahang ialah pusat peranginan Casabrina Vacation Villas dan Tanah Aina Farrah Soraya di Raub, Pahang. Ini diikuti ke Bukit Fraser, Ceringin Hill and Spa Resort serta Suffivielle Villa, ada juga tu yang tertinggal nama tu.. semuanya terletak di kawasan tanah tinggi Pahang.
Perjalanan dengan bas tajaan sebuah syarikat pelancongan bermula di Jalan Ampang, Kuala Lumpur. Pendek kata, program 4 hari tiga malam ke Pahang itu amat menyeronokkan. Ini kerana aku sempat juga mengambil bahagian dalam beberapa keigatan yang dianjurkan, walaupun dalam keadaan bimbang.. sakit pinggang kerana ada aktiviti sangat lasak. Yang pasti, melawat kesemua tempat, sangatllah teruja...seronoknya sukar untuk dibayangkan dengan kata-kata... lihat saja gambar-gambarnya..

Ada masa saya cerita secara detail..


No comments:

Post a Comment