Monday, June 1, 2009

lawatan ke kilang ici


Bersama Ain@ Cik Senah (kiri) - staff bahagian grafik Anjung Seri, di depan pintu masuk ibu pejabat ICI Dulux, di Nilai.
Sedia nak masuk kilang membuat cat ICI Dulux. Kena pakai kasut tebal, jaket dan topi keselamatan.

1 Jun 2009

Bersama rombongan pembaca Anjung Seri melawat kilang ICI Dulux di Nilai. Sehari suntuk. Penat juga. Pagi mendengar ceramah mengenai panduan mengecat diikuti ceramah mengenai warna dalam bidang hiasan dalaman oleh Eric Leong. Acara kemuncak ialah melawat kilang memperoses cat dan bilik rundingan warna ICI.

Bagi mereka yang pertama kali mendengar ceramah Eric tentulah seronok dan teruja. Tapi bagi staff Anjung Seri yang sudah beberapa kali mengikuti kegiatan Kembara Hias Bersama Eric, ceramah itu seperti satu sesi ulangan. Tapi jangan terkejut ada peserta sudah berkali-kali menyertai program anjuran Anjung Seri, dan mereka juga mungkin sudah hafal dengan kandungan ceramah Eric. Apa yang pasti, walaupun beberapa kali mendengar, mereka tidak jemu-jemu melihat telatah lucu Eric.

Pengalaman masuk kilang adalah sesuatu yang menarik walaupun rimas terpaksa pakai topi, jaket dan kaca mata keselamatan. Lebih rimas lagi memakai kasut tebal yang agak berat. Semua pelawat perlu memakai pakaian keselamatan sewaktu hendak masuk ke kawasan kilang cat. tidak ada saiz yan sesuai untuk kaki saya yang kecil, maka terpaksalah guna kasut longgar. Apabila berjalan macam nak tercabut.

Disebabkan kasut longgar, agak sukarlah nak berjalan dan naik turun tangga. Tetapi terpaksa juga menapak dalam keadaan tidak selesa. Lawatan bermula di tempat membancuh bahan cat, diikut tempat pembancuhan warna, bilik kawalan warna dan mutu serta terakhir tempat proses memasukkan cat yang siap diproses ke dalam tin. Keadaan di dalam kilang bising dan panas. Bising dan panas dengan bunyi jentera mesin. Sayangnya peserta tidak dibenark membawa telefon bimbit mahupun kamera di dalam kawasan kilang cat.

Lebih meriah lagi apaibila peserta turut membawa anak masing-masing. Sewaktu ibu bapa mereka melawat kawasan kilang dan mendengar ceramah, kanak-kanak berkumpul di tempat lain untuk mengikuti kegiatan pertandingan mewarna. Tiga peserta yang mewarna cantik, diberikan hadiah.

No comments:

Post a Comment