Wednesday, March 4, 2009

Dari Bandung ke Chiang Mai

Menjelang akhir tahun lalu, adalah hari-hari paling menyeronokkan. Betapa tidak, berpeluang melawat tiga negara asia berturut-turut. Bermula dengan lawatan ke Bandung, Indonesa bersama pembaca Jelita yang diketuai pengarangnya, Raihana Abdullah, diikuti lawatan ke Chiang Mai bersama Thailand Authority of Tourism (TAT) dan kemudian ke Kemboja bersama Yayasan Salam Malaysia (Salam).

Rombongan Jelita, bagai lupa diri apabila dibawa ke pusat-pusat beli-belah istimewa di Bandung seperti Rumah Mode, Rumah Tas dan Pasar Baru. Kami gila membeli beg tangan berjenama. Pengalaman membeli-belah di sana memberi pengajaran kepada saya, bahawa barang-barang yang dijual di kedai kilang di situ tidak semestinya original.

Namun saya bernasib baik mendapat beg LV dan Guess yang kukuh. Original atau tak, itu tidak penting asalkan boleh dipakai lama. Satu pesanan, berhati-hatilah jangan terbeli yang palsu. Perhatikan kepada pangkal tali, Nampak sahaja seperti kulit atau pvc tetapi sebenarnya diperbuat daripada kepingan bod kertas. Apabila terkena air atau diisi barangan berat, dengan mudah putus, dan terserlah rupa kertas di bahagian dalamnya. Bayangkan kalau anda membeli sebuah beg berharga sekitar RM80 tetapi putus tidak sampai seminggu diguna. Tidakkah terkilan? Sempat juga membeli beberapa baju berjenama - Guess - untuk anak di Rumah Mode.

Antara program menyeronokkan ialah bengkel masakan bersama Chef Anwar di ruang legar sebuah hotel. Peserta juga dibawa melawat ke Gunung Tangkuban Perahu, di mana kami dilekakan oleh jurujual rantai manik batu sehingga masing-masing tidak ketinggalan membeli.
Kemuncak acara ialah membeli-belah di Pasar Baru. Semua tidak lepaskan peluang membeli telekung dan sejadah.

Masing-masing pulang berbondong-bondong dengan pelbagai barangan yang dibeli. Malangnya sewaktu tiba di Lapangan Terbabg LCCT, semua terngaga apabila diberitahu barang-barang penumpang belum sampai dan dijadualkan tiba esoknya!

No comments:

Post a Comment