Sunday, October 27, 2013

Madu Kelulut, nak cubalah...


Assalamualaikum, lama benar tak mencoret... dah bersawang dah laman ni.. sedang cuba nak kembali aktif menulis, ada masa singgahlah lagi di sini ya.

Coretan kali ini...

Jus kurma madu dah habis, tidak sempat nak gi cari ... bila lama tak makan apa-apa... mulalah rasa kurang selesa. Tika badan berasa tidak menentu, terfikir untuk mencuba pelbagai produk pemakanan untuk kesihatan. Buka Facebook, penuh dengan pelbagai produk untuk kurus dan memutihkan kulit, tetapi apa yang saya cari adalah yang benar-benar boleh membuat badan sihat. Bagaimanapun hampir semua produk pemakanan didakwa baik untuk kesihatan dan dapat menghindari 1001 penyakit, sampaikan naik pening untuk mencuba yang mana satu.

Sekarang ni, bukan masalah tidak pernah mencuba pemakanan seumpamanya, tetapi tidak pernah tetap pada yang satu. Kurang disiplin untuk mengambil setiap hari dan mengikut waktu yang ditetapkan adalah kelemahan utama. Dulu makan rumpai laut, ada satu kesan positifnya yang kekal sampai sekarang. Tapi entah tak tahulah, rasa cuak pula nak teruskan bila orang kata macam-macam mengenainya. Walaupun hakikatnya lebih ramai yang kata bagus.

Seminggu dua tertonton televisyen mengenai satu jenama produk kesihatan RD Beauty. Bila telefon, tidak dapat dihubungi… memanjang.  Semestinya terlalu ramai yang menalipon sampai tidak terlayan. Udah disiarkan di televisyen, bila dihubungi tidak pernah dapat. Tetiba teringat pada madu kelulut yang dibeli dua minggu lepas. Benda yang ada di depan mata, dibiarkan begitu sahaja. Bukannya murah pun… tertera pada botol, RM150.  Bukan calang-calang produk, juga dikatakan dapat menghindari pelbagai 1001 penyakit. Paling utama ialah barah dan sakit jantung, ibu segala penyakit. Apa lagi, baiklah cuba.

Anak bujang yang telah mengambilnya secara konsisten, mengakui madu tu memang bagus untuk dirinya. Setiap kali kalau kami nak ke Merbok, Kedah untuk menghantar atau melawat adiknya yang bersekolah di sana, dia mesti pesan supaya beli madu kelulut. Kami beli terus di ladang tempat menghasilkan madu berkenaan, harganya murahlah sikit. Kunjungan yang terakhir dua minggu lepas, entah yang ke berapa kali. Mungkin yang ketiga atau keempat.

Nak ceritanya, semasa sampai, hujan sangat lebat. Mujurlah pekerja di situ faham masalah kami nak keluar daripada kereta. Dia langsung mengangkut payung teduhan yang besar dan berkaki...datang sampai ke tingkap kereta, untuk bertanya. Terlangsung dah sampai, kami beli dua botol. Berazam nak amalkan makan secara konsisten, bila dah rasa kesannya, nanti saya sambung cerita.

Madu Kelulut

Tertera di botol RM150.  Siapa nak cuba, boleh pesan awal-awal. Tak sempat nak tulis pelbagai khasiatnya secara detail, anda google sahajalah dulu ya.
okey ini satu rujukan:  http://www.utusan.com.my/utusan/Agrobiz/20130701/ag_03/Khasiat-madu-lebah-kelulut

http://www.lebahkelulut.com/produk-dan-khasiat-madu-kelulut/

Sarang kelulut dalam pokok.


Abang ni sedang menunjukkan pelbagai cara penggunaan madu. Katanya, boleh disapu pada muka untuk meremajakan kulit.


4 comments:

  1. Salam Ida...madu tak kira apa pun jenisnya, memang bagus utk kesihatan. Dlm rumah ni pun ada madu berbotol2 lagi, madu cuka apple...tapi...nak konsisten makan selalu lupa. Lepas tu pi cari produk lain sb terpengaruh dgn fb dan iklan di tv. Sudahnya balik asal.....guna produk yg kat farmasi, senang.

    ReplyDelete
  2. Salam perkenalan buat zana fahmi, terima kasih kerana sudi menyinggah. Memang benar, samalah kita.. orang syorkan itu - beli, syorkan ini - beli, tetapi makannya sekerat jalan, tidak pernah habis.. mana nak dapat kesan sebenarnya... sedangkan kalau nak dapat kesan, orang kata, kenalah makan secara konsisten dan habiskan beberapa botol.

    ReplyDelete
  3. Salam akk, kalau akak nak beli produk RD Beauty, boleh order kat saya (agen). Boleh hubungi-0199298707 ;)

    ReplyDelete