Friday, March 23, 2012

Persediaan Ke Pesta Buku Antarabangsa KL 2012

Wau... itu buku di atas sekali - Langsir dan Bidai , yang ditulis dan diawasi reka letaknya oleh saya, dilaporkan sebagai - top in the list - iaitu yang terlaris, menurut sumber daripada Lot 10 (Kedai Buku Berita Publishing Sdn Bhd) dah masuk empat kali cetak...bangga jugalah saya, susunan gambar yang cantik itu juga adalah hasil kerjasama saya dengan pereka letaknya, Ramlah Noh. Jualan buku ini dipakejkan dengan buku Ruang Dapur dan Hias Laman.

Pakej buku Ruang Tamu, Lanskap Melayu dan Arkitek.

Pakej = set dua buku Sewangi kasih (himpunan cerpen) dan buku Jenayah Bawa Padah.

Buku-buku dan majalah yang sudah disusun mengikut pakej.

Dalam kepenatan dan berpeluh sakan, sempat lagi terseyum simpul...Baru semalam selesai tugasan saya menguruskan penerbitan majalah Bonus Anjung Seri Ke 11, memakan masa berbulan-bulan....sangatlah lama dan sangatlah slow. Ini gara-gara pihak grafik membuat reka letak secara sambilan, `di celah-celah masa' menguruskan reka letak majalah utama, Anjung Seri.

Sesungguhnya saya sudah hampir berputus asa, tapi bersyukurlah akhirnya selesai juga. Yang penting, Bonus Anjung Seri Ke 11 mesti diterbitkan sebelum berlangsung Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (PBAKL) 2012, yang akan bermula penghujung April ini. Kepada peminat Anjung Seri, jangan lupa dapatkan satu naskhah ya! Dan terima kasih kepada pembaca setia yang telah menyokong majalah itu selama ini.

Hari ini jabatan saya, sunyi sepi... yang lain ada tugas di Lot 10 (kedai@stor buku). Mereka dikehendaki mengemas dan membungkus buku-buku dan majalah yang akan dijual di PBKL nanti. Justeru saya mengambil peluang membuat `spring cleaning', sekitar meja saya ini sudah beritimbun dengan majalah dan kertas-kertas. Kalau nak dibandingkan dengan tempat staff lain, tempat duduk sayalah yang paling `meriah` penuh dengan benda yang tidak diingini. Berjam-jam mengemas, tapi keadaan nampak macam tu juga...masih lagi bertimbun majalah dan fail-fail - press kit. Saya ni gemar menyimpan, terutama majalah, sayang nak buang, bayangkan mengumpul hampir 30 tahun, mahunya tidak setinggi gunung!

Selesai mengemas, yang tak berapa kemas.. saya pun turun ke Lot 10, untuk menjenguk mereka yang sedang bertugas di situ. Sempatlah ambil gambar, untuk dimuat naik dalam FB Majalah Anjung Seri. Sebagai tarikan kepada pembaca, tahun ini buku-buku dan majalah akan dijual secara pakej, dua atau tiga buah untuk satu harga, dengan diskaun yang menarik.

Di sini saya paparkan dahulu, set buku yang akan dijual secara pakej... harganya belum tetap lagi, kalau dan ada saya akan maklumkan kemudian...

No comments:

Post a Comment