Saturday, February 12, 2011

Syurga isteri di telapak kaki suami

Apabila saya memberitahu kepada seorang rakan sekerja, ingin bertemu dengan seseorang yang mengajak dating, kawan saya itu terus berkata, "boleh, tapi akak bawa saya pergi sekali, biar saya tengok dari jauh, macam manakah orang yang nak berjumpa dengan akak tu?" Bermacam andaian kami mengenai motif lelaki itu, suami orang nak berdating dengan isteri orang... bagi saya, sebenarnya nak berjumpa saja... bukan langsung nak berdating... bergurau...

Bagaimanapun cerita pasal ni tolak ketepi dulu, kerana saya nak menulis mengenai kisah yang diceritakan oleh kawan saya itu sebagai contoh tauladan yang jangan diikuti.

Sedang berbual di dalam kereta, rakan saya tu berkata,"Akak tahu, saya ada seorang adik angkat yang mana kalau boleh saya tak nak dah terbabit dengan kegiatan mereka ni. Adik angkat saya tu perempuan, sudah bersuami.. dia ada seorang boyfriend yang jugak dah beristeri. Hari-hari mereka berjumpa selepas waktu bekerja untuk dating (mendalam saja perkataan datingnya tu..). Mereka selalu juga pergi bercuti bersama."

Saya berpaling ke arah rakan yang sedang memandu itu, "Isteri dan suami mereka tu tak tahu ke mengenai perhubungan sulit tu?"

"Si lelaki, kerjaya selalu outstation, boleh beri alasan kepada isteri untuk tidak balikke rumah. Tetapi si perempuan kerjanya tak pernah outstation pun tetapi, beritahu kepada suami ada outstation, " ujar kawan saya.

"Ada sekali dia orang minta saya pula, hantar ke air port untuk pergi bercuti.. dan saya terpaksalah hantar sebab kadang-kadang saya minta tolong mereka....Saya rasa bersalah sangat. Bila balik dari bercuti, mereka tak terus balik ke rumah tetapi minta tumpang tidur di rumah saya... tidur sebilik pulak tu.. " tambahnya lagi.

"Dan saya terpaksa telefon suami yang bekerja di luar kawasan... sebelum benarkan mereka tidur di rumah saya...Saya kenalah beritahu suami saya... sebab nak tidur berdua di rumah kami... hmm lepas ni saya tobat dah, saya tak nak bersubahat dengan benda-benda macam ni... berdosa saya, jatuh kepada bersubahat..." kata kawan itu.

Dia menambah, "Suatu hari saya nasihatkan kepada adik angkat saya tu..."kau jangan buat main-main, berperangai begini, tak cium bau syurga... kalau suami tahu takkan dimaafkan... kalau kita buat salah dengan emak tak apa lagi, emak mesti maafkan kita..sebab kita ni anak... anak dia. Tapi kita sebagai isteri, syurga terletak di bawah tapak kaki suami... hubungan kita dengan suami sebenarnya tak ada apa-apa... dua orang berlainan asal-usul, berlainan darah berlainan hati.. cuma disatukan dengan ikatan perkahwinan... dengan tak ada ikatan darah... jadi tak ada belas di hati dia... semacam mana belas kasihan emak kepada anaknya yang berbuat salah... sebagai emak, mudah saja akan maafkan anak... Kalau kita buat salah besar dengan suami, dia boleh tak akan maafkan kita seumur hidup.. peduli apa dia dengan kita.. sedangkan `syurga kita terletak di bawah telapak kaki suami'. Waktu tu, macam mana kau nak dapatkan keampunan..." Lancar saja kawan saya mengatur perkataanya, macam Uztazah pula.

"Apa jadi selepas tu," saya menyoal ingin tahu secara lebih lanjut.

"Selepas saya lecture dia, sampai sekarang dia tak datang dah ke rumah saya. Tapi apa yang saya tahu, mereka masih lagi berhubungan," cerita kawan saya itu lagi.

Sebenarnya saya salute dengan kawan saya tu, walau dia lebih muda dan tinggal berjauhan dengan suaminya bertahun-tahun, dia kata dia tidak akan berlaku curang... walaupun kelihatan peramah, berani dan mudah mesra. Dalam hati saya berkata-kata, "pandai juga awak beri nasihat kepada adik angkat awak tu..." Tapi malangnya hati orang yang dinasihatinya itu belum terbuka untuk menilai dengan mendalam kata-kata berkenaan dan jauh lagi untuk insaf.

Teringat nasihat Ustaz Nazri dalam rancangan Sehati Sejiwa, tengah hari tadi.. "Orang perempuan senang saja nak masyuk syurga, pertama - tunai sembahyang lima waktu (dan semua rukun Islam), keduanya taat/jaga hati suami dan ketiga, jaga kehormatan diri... Tapi orang lelaki susah nak masuk syurga, sebab banyak tanggung jawab, kena cari pendapatan, sediakan tempat perlindungan, sara hidup sekeluarga, jaga makan minum anak dan isteri, beri didikan agama untuk anak dan isteri ... dan macam-macam lagi...."

No comments:

Post a Comment