Tuesday, January 4, 2011

Kisah Iliyana pada hari pendaftaran di UM
Awal pagi, Ahad 2 Januari (2.1.11), saya dan Si Dia menghantar Iliyana mendaftarkan diri di Universiti Malaya (UM). Sebelum ini, setiap kali pergi membuat liputan acara, terasa jeles dengan student yang mendapat peluang belajar di situ. Walaupun di sudut hati, ada keinginan untuk melihat anak belajar di UM, tetapi tidak pernah terfikir pula yang ia akan menjadi kenyataan.

Gambar atas: Jalan menunju ke Kolej Kediaman Pertama (Asrama)

Bangunan asrama berwarna pink
Mendaftar di kaunter pejabat Kolej Kediaman Pertama. Iliyana berbaju hijau lumut.


Bapa Iliyana dan bapa kawannya, sabar menunggu.....

Usai acara pendaftaran, mulalah dengan kegiatan mengangkat beg ke bilik. Mujurlah bilik terletak di aras bawah sekali.

Termenung mereka melihat keadaan bilik yang agak usang, dengan katil yang berdebu... maklumlah terbiar dua bulan kerana cuti semester. Melihat keadaan bilik itu, mulalah Iliyana membandingkan dengan asrama lama di Aswara yang menurutnya, jauh lebih baru.


Saya kata, tak payahlan nak banding-banding, asrama Aswara tu bangunan baru, sementara Kolej Kediaman Pertama ni usianya dah hampir atau lebih 50 tahun. Al maklum asrama pertama di universiti yang tertua.. Semasa masuk ke bilik, pelajar senior belum datang. Elok je Iliyana pilih katil yang terbaik.. bila balik senior, dia disuruh duduk di katil bawah (jenis tarik). Nasib pelajar junior begitulah, kena mengalah...

TENGOK BALIK GAMBAR TERAKHIR NI, BARU PERASAN, CADAR TU SAYA GUNA KETIKA SEMESTER AKHIR DI ITM (kini UiTM). SAYA MEMBELINYA SEWAKTU MENJALANI LATIHAN AMALI DI SINGAPURA, 26 TAHUN LALU.. SUKA DENGAN JENIS FABRIK KAPAS 100 PERATUS, SANGAT SELESA, LEMBUT DAN SEJUK. KAINNYA KUKUH DAN TIDAH BERBULU.. TENGOK CADAR NI TERIMBAU KENANGAN LALU.. HU HU..

6 comments:

 1. Selamat menjalankan kehidupan baru di kampus, iana

  ** Happy new year buat kak sheeda. Apa azam baru? hehe

  ReplyDelete
 2. Selamat tahun baru untuk Dila juga, semoga kita masing-masing bertambah rezeki... tak tengok entri di bawah, azam nak update blog setiap hari hu hu...

  ReplyDelete
 3. Dah besar anak dara awak dah.

  ReplyDelete
 4. Yan: Besar, memang jauh lebih besar daripada maknya...

  ReplyDelete
 5. tahniah akhirnya berjaya juga Ilyana ke UM

  ReplyDelete
 6. Terima kasih Siti(Rynas)....belajar dekat-dekat je dengan rumah...

  ReplyDelete