Friday, February 19, 2010

Lagi Kisah Kamil, Sedan dan Deha...

Kamil (baju ungu), Sedan (baju peach), Deha (baju kuning -- tinggi)Macam tak ada kisah menarik nak dicerita. Balik-balik fasal Kamil. Pulang dari asrama minggu lepas, sempena cuti Tahun Baru Cina, dapatlah kami pulang ke Bandar Jengka semalaman. Kamil tak sabar nak jumpa dua sepupunya yang masuk sekolah Tahfiz di Kuantan. Sebelum balik Kamil bertanya , "Macam mana dengan Sedan dan Deha (Rasydan dan Adha)...?"

"Macam mana apa?" Tanya saya.

"Perangai dialah..?"

Dalam kepala Kamil kalau masuk sekolah Tahfiz, tentulah perangai Sedan dan Deha sudah bertukar menjadi orang alim. Pulang hari Sabtu lalu, dapatlah Kamil bertemu sendiri dengan dua sepupunya itu. Saya pun teruja nak jumpa dan menemubual Sedan dan Deha. Sampai di rumah, yang kelihatan berbeza hanyalah kepala mereka yang hampir tidak berambut. Setiap dua minggu sekali rambut mereka dicukur, katanya untuk `meringankan' kepala dan supaya mudah menghafal.

Sebelum itu, Kamil asyik menyebut mahu pergi bersekolah Arab atau Tahfiz. Dia terkilan tidak dapat masuk sekolah seperti itu.

Sewaktu berbual-berbual sambil makan tengah hari, Biah kakak Sedan mengejipkan mata... sambil berbisik memberitahu mahu membawa Sedan keluar dari sekolah itu. Pengajian Tahfiz tanpa pelajaran akademik, membuatkan mereka tidak yakin dengan masa depan Sedan.

"Cadang nak bawa dia keluar dari sekolah Tahfiz tu," kata Biah.
"Dia nak ke?" Soal saya.
"Sedan kata, kalau tukar ke sekolah lain dia tak nak, tetapi kalau tukar ke sekolah Kamil, dia nak. Kamil belajar di Sekolah Menengah Kebangsaan Sungai Pusu, Gombak yang ada kelas program rancangan khas Bahasa Arab.

"Sedan kata, kalau tukar dia nak masuk sekolah Kamil," kata kakaknya lagi.

Saya tersenyum. Kenapa? Sebabnya, saya terkilan Kamil tak masuk sekolah Tahfiz macam Sedan, tetapi Sedan pula nak masuk sekolah Kamil.

Perbualan saya dengan Biah terdengar pula oleh emak Deha, lalu dia bertanya... "Biah kata, dia nak keluarkan Sedan? Inilah abah Deha marah betul, Saya dah bagi tahu jangan keluarkan... kata nakkan didikan agama, supaya dia jadi anak soleh. Kalau keluar nanti, jadilah macam abang dia tak lekat di rumah," rungut emak Deha.

Saya tahu, paling emak Deha bimbang ialah takut Deha juga mahu ikut keluar. Kisahnya, sebulan pertama Deha di sekolah Tahfiz, dia asyik merengek mahu pulang. Deha tidak pernah berenggang dengan ibunya, itulah... home sick setiap malam teresak-esak nangis tapi Sedan biasa saja. Tengah seronok berbual-bual, bila teringat rumah - muka Deha berubah, tiba-tiba panjat katil dan menangis lagi teresak-esak. Sedanlah yang memujuk Deha supaya jangan sedih. Sedan adalah anak yatim, bapanya meninggal sejak dia masih kecil tetapi berhati tabah kerana selalu juga ditinggalkan ibunya yang kerap bekerja outstation.

Sedang memikir untuk syorkan Sedan masuk sekolah anak yatimTahfiz yang ada pengajian akademik, supaya Sedan dapat belajar Tahfiz dan akademik serentak. Kamil pula, nampaknya sudah seronok duduk di sekolahnya... mungkin sudah dapat ramai kawan baru, tidak lagi teringat-ingat sangat untuk ke sekolah agama di Sabak Bernam. Ramai kawan-kawannya masuk sekolah di situ.
Muka boring Kamil sewaktu mendaftar di sekolahnya. Dia merungut kerana tak ada seorang pun kawannya masuk ke sekolah itu. "Sebab Kamil seorang saja yang terpilih masuk ke sekolah ini, " saya memberi alasan untuk memujuknya.

No comments:

Post a Comment