Monday, December 28, 2009

Daripada blog kekawan.


Assalamualaikum...

* Mogok menulis sebentar kerana terlalu sibuk dengan tugasan seharian, tidak ada masa nak memasukkan entri baru mengenai hal sendiri.

* Dengan ini saya ambil peluang menjenguk blog kawan-kawan.

* Ada entri mereka yang menyentuh perasaan, ada yang memberi peringatan dan ada yang membuatkan kita turut bergembira....


Berikut catatan daripada blog seorang rakan.... yang tulisan bold (hitam) tu ulasan saya...

Thursday, December 24, 2009

Berbagi rezeki, berkongsi gembira. Kelak, hidup tambah makmur bahagia


Dalam blognya rakan itu menulis.

Dah lama tak update entry baru. Banyak cerita sebenarnya tapi masa yang tak berapa mengizinkan. Terbaru, aku ingin berkongsi perjalanan penuh duga di Pattani, Thailand. Tapi biarlah dulu kerana lebih seronok menceritakannya di saat tenang. Fikiran lebih lapang dan susunan kisah serta bahasa lebih lancar dan cantik.

Ulasan saya; tak sabar nak mengetahui kisahnya..

Hanya saat ini, aku bersyukur kerana mendapat apa yang dihajati sekian lama. Kerana kemurahan rezeki berkerja di sini, aku berpeluang, mungkin lebih tepat, berjaya memiliki mini lap top yang dulunya harus mengikat perut dulu andai berhajatkannya. Sekarang, bukan itu saja dalam genggaman bahkan dapat pula membeli aksesori tambahan, broadband dan sebagainya. Tidaklah lagi, aku kesunyian di rumah itu. Tidaklah lagi aku mengeluh bosan kala malam2 Astro menyiarkan cerita ulangannya tu. Dapatlah lebih giat lagi bertenet ye....

Selepas ini, aku berhasrat melengkapi rumah dengan perabot. Sekarang bukan tidak ada tapi aku rasa belum cukup selesa. Ingin kusediakan sebuah kediaman yang memenuhi cita rasa dan paling penting, adik lelakiku yang tinggal bersama rasa seronok. Tidaklah dia nanti dok bersidai di kedai kopi bersama teman-temannya.

Ulasan saya: Diharap cita-cita murni itu tercapai ....

Oh, banyak sungguh yang ingin dilakukan. Banyak sungguh yang masih dalam perancangan. Baru kini hidup rasa lebih bererti dan bermakna. Selain ingin menyenangkan keluarga, ada jugalah imbuhan untuk diri sendiri. Doaku, moga Allah memberkati dan terus melimpahkan rezekiNYA kepada ku dan mereka yang patut menerimanya. Dan, ingatlah di kala senang, rezeki bukan untuk tembolok sendiri tetapi sebaiknya dinikmati, dikongsi dan dihirup manisannya bersama makhluk Allah yang lain.

Jangan terlalu berkira dalam hidup. Jangan terlalu bertuhankan duit. Jangan lupa menghargai dan mengenang kesusahan kala kesenangan membelit diri. Rezeki lebih berkat andai dibahagikan. Jangan tamak, kerana orang tamak selalu rugi. Jangan bakhil, itu sifat orang jahil. Dan, yang penting jangan menindas orang lain demi mengumpul harta peribadi. Sebelum terlanjur jauh, fikir akhirat kelak kerana semua yang dilakukan bakal dihitung dan dihisab.

Komen saya: Membaca perenggan ini, teringat kesilapan sendiri... sewaktu menjadi tuan kepada orang gaji, saya sentiasa berasa orang gaji itu tak cukup buat kerja... sudahlah dia buat kerja rumah, kena pula buat kerja-kerja jahit baju, langsir dan pasang pelamin. Bila dia langgar kontrak kerana berkahwin... saya tahan gaji dia untuk kos sambung permit (ketika itu baru saja sambung permit dia). Walaupun dia bersalah saya rasa Allah tak reda saya buat begitu... selepas itulah bisnes part time saya kian merosot, kemudian tak ada hati nak teruskan lagi.

Pengalaman dulu saya jadikan pengajaran... setelah fikir-fikir, saya sedar mungkin tidak cukup buat kebajikan, jarang berderma, nak bagi orang tua berkira ... Itulah agaknya rezeki pun susah. Kini apabila saya beralih kepada bisnes part time lain pula... saya pun cuba ikut amalan seorang rakan, menderma sebahagian kecil daripada hasil perniagaannya setiap kali wang masuk. (Patutlah job dia tak putus-putus - kawan saya itu - suami isteri tak makan gaji... buat kerja kontrak membina dan mengubahsuai rumah/bangunan, senang juga hidup dia walaupun dalam keadaan ekonomi meleset).

Kali ini, setiap kali wang masuk... saya akan pastikan tolak terus sekurang-kurangnya kadar potongan zakat... tidak kiralah bagi pada masjid, anak yatim atau ibu bapa....


Akhir sekali, saya doakan, rezeki yang diperolehi berkat dan mendapat syafaat di hari perhitungan kelak. Amin.

Ulasan: Apabila Izzat dapat wang insurans kemalangan dan Iliyana dapat wang hasil tulisan bukunya, saya mengarahkan mereka supaya memberi sedikit kepada datuk mereka, kerana ayah sayalah yang selalunya saya suruh solat hajat untuk kami - baik semasa Iliyana dan Izzat akan menduduki periksaan, masa saya zaman student pun sama juga... sewaktu Izzat kemalangan dan sewaktu Iliyana mengusahakan projek penulisan bukunya...

Alhamdulillah... setakat ini, apa yang kami usahakan dan harapkan sudah dapat hasilnya.... jangan pula disalah tafsir, cerita ini bukan untuk menunjuk, jauh sekali nak membesar diri... tapi untuk membuktikan catatan kawan saya di atas itu semuanya benar belaka....dan untuk berkongsi tips serta panduan berdasarkan pengalaman sendiri.

Saya percaya sangat bahawa rezeki boleh ditarik dalam sekelip mata... Jadi, kena sentiasa ingat bahawa saat kesusahan boleh menimpa kita bila-bila masa... kerana itu kita harus reda dengan gaya hidup serba sederhana, di samping tidak putus berusaha dan berdoa untuk kebahagiaan...

Nota: Saya pun pelik, selalu dikata orang senang sedangkan kalau dilihat daripada pandangan mata kasar (pemakaian dan cara hidup) sempoi habis... apa pun gembira harap kata-kata mereka itu sebagai doa... Nota lagi: Percayalah saya ini orang biasa-biasa saja, sama standard dgn kawan-kawan saya yang lain... (Saya berani kata begini kerana saya tahu, saya tak ada kawan orang kaya raya - tengok penampilan dan lagak saja dah tahu, tak sealiran jiwa, tak boleh masuk regu).

Nota lagi: Sejak saya mengamalkan untuk memberi sebahagian daripada hasil kepada orang... walaupun sedikit... rupa-rupanya terserlah kemurahan rezeki... he he.. masa asyik dapat cabutan bertuah, dua minggu berturut-turut itu, saya rasa, kerana itulah kut... sebab zaman `jahil` dulu haram - tak pernah `bertuah`... Hari ini, syarikat yang menawarkan cabutan bertuah menghubungi saya, hadiahnya (dish drier) sudah ada dan diminta datang collect di pejabatnya... Semasa majlis hari itu dapat surat sahaja. Ada masa saya, saya upload gambarnya... sebagai dorongan kepada kita untuk terus buat kebajikan tanpa memikirkan hadiah... hadiah itu akan datang dengan sendirinya, seperti `bulan jatuh ke riba' - eh eh setujukah apa yang saya kata ni... hmm mesti ada yang kata, poyo lah saya ni...huk huk huk!

Sambung pula dengan catatan kawan saya itu...

Aku: Sedih dengan nasib anak2 yatim di Pattani, Thailand. Sangat daif dan merentap kalbu. Nanti, bila senang akan kutulis kesulitan mereka. Moga hati semua kita terbuka untuk meringankan beban mereka. Saya doakan yang baik2 saja untuk anak2 berwajah bersih itu. Yang tidak bernasib baik namun tidak pernah meragui takdir dan sepak terajang hidup.

2 comments:

  1. Kak,

    Sama-sama lah kita doa supaya sentiasa hidup sederhana ye...Dan, kalau senang jangan lupa pandang ke bawah kak..amin...mesti hidup kita lebih bermakna dan bahagia.

    ReplyDelete
  2. Ennie: Ya... bak kata salah seorang rakan kita, bahagia itu letaknya di hati.

    ReplyDelete