Friday, November 13, 2009

Lunch bersama kawan lama...

Hari ini berjumpa dengan rakan lama, jurureka dalaman June Yap. Dia belanja makan team Anjung Seri. Enaknya, makanan di Mum's Place. Hampir tujuh lapan tahun lalu, saya pernah dibelanja makan olen June di situ. Ketika itu June baru saja membuka pejabat hiasan dalaman dan kedainya terletak berhampiran restoran berkenaan.

Sangat kagum dengan semangat berniaga Jun - selepas keluar daripada Biggie Best lebih 10 tahun lalu, dia memulakan perniagaan sendiri, mengubah suai hiasan dalaman rumah persendirian. Dia mendapat pelanggan `dari mulut ke mulut.' Dan pelanggannya daripada kalangan datin-datin dan orang vip.

Kemuncak kejayaannya apabila June dapat bekerjasama dengan wanita nombor satu negara, Allahyarham Datin Hendon dan adik kembarnya. Selepas kedua-duanya meninggal, kini perniagaan itu diusahakan June bersama Tun Jean Abdullah.

Saya terharu apabila June masih ingat dan beriya-iya mengajak bertemu. Melalui rakan sepejabat, kami menerima undangannya. Dia menunjukkan hasil kerjanya yang terkini. Kalau dulu pejabatnya setingkat sahaja dan tidak ada pekerja, kini sudah dua tingkat dan ramai pula pekerja. Kagum sungguh dengan si June ini. Dia tanya saya, masih buat bisnes wedding package: Saya jawab, dah berhenti.

June beri semangat kepada saya supaya teruskan bisnes itu dan dia mengingatkan, "kalau nak buat bisnes sekarang ni, jangan buat yang kecil-kecil, go for up market!" Terkebil-kebil saya mendengarnya. "Saya sekarang, kalau ambil pakej, kosnya seratus dua ratus ribu ringgit. Dapat dua job setahun cukuplah... Kalau buat berpuluh job tapi hasil sama dengan dua job, mestilah kita nak ambil job yang mahal saja," katanya. Bukan angkuh, tetapi dia berterus terang.

Hemm dia bolehlah kata begitu sebab contactnya siapa.... kawan-kawan dam saudara mara mantan Perdana Menteri Tun Abdullah Badawi. Dia juga terbabit mengubah suai dan menghias rumah Tun, Datuk Mukhriz Mahathir dan ramai lagi orang ternama serta ahli politik. Malangnya mereka tidak gemar mendedahkan suasanan dalaman rumah kepada umum. Apa lagi dipaparkan dalam majalah. Sejak mendapat client daripada kalangan orang begitu, hubungan kami terputus. Hasil pertemuan dengannya hari ini, dapatlah mengutip sedikit semangat daripadanya.

2 comments:

  1. Pada pendapat saya bercita-cita tinggi tu bagus. Tapi kita kena juga ukur baju di badan sendiri, kan? Perniagaan kecil-kecil dahulu. Kemudian kembangkan sedikit demi sedikit. Apabila sudah semakin maju, bolehlah mula pandang market yang besar-besar. Saya rasa semua pernigaan mcm tu. Takut kalau nak target market besar, kita invest besar, bila rugi terduduk mana nak cari duit? sapa nak tolong? Time susah, semua org tak mengaku kawan, kan? Time senang semua org nak kawan....

    ReplyDelete
  2. Betul tu Cik Yam... itulah yang menyebabkan kita lebih berhati-hati..

    ReplyDelete