Sunday, August 2, 2009

Setiap penulis, ada keistimewaan

Bercakap mengenai penulisan. Semua orang ada keistimewaan. Memang kita tidak boleh merendahkan kebolehan orang lain. Mungkin si A tulisannya ringkas dan padat, maklumatnya pula cepat sampai dan tepat. Si B pula, gaya penulisannya berliku, tunggang-terbalik dan penuh melankolik/bermetafora. Penulisan si A diterima baik dan dikatakan hebat. Selalu dipuji editor. Namun si B yang boleh menulis ala-ala berpuitis itu, selalu ditegur. Hasil penulisan si B akan dicantas habis.

Bercakap fasal penulisan ini, nak ceritakan sikit mengenai kekecewan hati... adalah juga orang mengaku suka baca tulisan saya. Saya tak tahulah nak berasa bangga atau tidak sebab rasanya saya memanglah biasa-biasa saja. Tapi tentulah reaksi saya - senyum - tanda seronoklah kalau orang puji. Yang sebenarnya saya teringin bebenar menulis gaya melankolik seperti kawan atau penulis yang menjadi idola saya.

Nak ceritanya, ada seorang kawan tu... selalulah dia ditegur editor kerana tulisannya dikatakan `very bad' . Bahkan dia puji, penulisan kawan yang satu lagi. Gaya penulisan `straight forward''. Ingat lagi, dulu saya mempertahankan si B. Bagi saya, dalam hal ini masing-masing punya cara tersendiri. Suatu hari saya terbaca sebahagian novel yang ditulis seorang kawan yang selalu diperlekeh itu. Dan ternyata, dia mempunyai bakat. Walau arah tuju plot dan cerita novelnya, tidak nampak ke mana lagi, tetapi daripada intronya ternyata membuatkan saya leka membaca seperti terbuai oleh angin lalu. Terbit pula rasa rendah diri, mengapa aku tidak ada bakat seperti itu.

Berbalik kepada si B, selepas sahaja membaca intro novelnya, saya pun terus menghubunginya dan memberitahu, "bestlah tu....memang u boleh, siapkanlah cepat novel tu.'

1 comment:

  1. testing komen.... cik yam kata, dia tak boleh nak masukkan komen di sini ngapa ya?

    ReplyDelete