Friday, July 10, 2009

Dua Beradik Umpama Tahi Cicak


Seorang hitam, seorang putih


Kebanyakan daripada kita tentulah menginginkan anak berkulit cerah, setidak-tidaknya setara dengan kulit ibu atau bapanya. Orang kata, kalau nak anak berkulit cerah, minumlah air soya. Saya pun minumlah sewaktu mengandungkan mereka. Malangnya Irfan Izzat si abang dilahirkan berkulit kelabu asap, bila besar bertambah gelap, tak tahulah kenapa. Adik dia Iliyana pun dilahirkan tidak cukup putih, walaupun ketika mengandungkannya saya amalkan juga minum air soya.

Seboleh-bolehnya saya mahulah seorang anak yang kalau tidak putih sangat, setakat sama dengan emaknya pun okeylah. Saya pun berikhtiar untuk itu. Sewaktu mengandungkan Irfan Kamil, saya mengikut petua Islam - amalkan membaca surah Yusof. Hasilnya positif, bukan sahaja dia dilahir berkulit putih...malah ada lesung pipit!

Gambar: Tengoklah kedua beradik ni - kerana warna kulit mereka jauh berbeza saya tidak perasan yang wajah kedua-duanya ada iras, sehinggalah disedarkan oleh seorang rakan.

4 comments:

 1. mmglah ada iras kak sama mak dan sama bapak ekekkeke

  ReplyDelete
 2. Tulah, rupa je nak sama tetapi kulit jauh beza. Irfan Izzat kata yang Irfan Kamil tu anak angkat...

  ReplyDelete
 3. Yang gelap macho, yang putih sweet. Masing2 ada kelebihan kak Shidah. Asal jangan dibeza2kan kasih sayang udah la ye..

  ReplyDelete
 4. idaklah gitu. tapi dia oranglah - masa kecik apa-apa cari mak, bila besar lebihkan kawan...

  ReplyDelete