Monday, July 6, 2009

Kisah Praktikal Irfan Izzat & dan bidang maritimnya.

Bersama Irfan Izzat di majlis Anugerah Kreatif Anjung Seri 2008


6 Julai 2009 - Alhamdullillah,

Anak sulung, Irfan Izzat yang tercari-cari tempat latihan industri/praktikal dan disebut-sebut akan pergi ke pelabuhan di Sarawak atau Sabah, akhirnya mendapat tempat di HQ Alam Maritim Resource Berhad di Desa Petaling, Kuala Lumpur. Dekat sangat dengan ofis ayah dia. Tidak jauh dari ofis sendiri, cuma 15 minit memandu dari Jalan Klang Lama.

Seronok jugalah dengar mengenai bidang kerja dia (marine technology engineering). Masa praktikal peringkat diploma dia belajar membina rangka bot dan kapal laut di sebuah syarikat pembinaan kapal di Terangganu tetapi praktikal peringkat ijazah kali ini belajar di bidang pengurusan dan penyeliaan dan entah apa lagilah, nak sebut pun tak reti.

"Tadi, first day bos suruh Izzat tengok internet, kena hafal nama-nama dan jenis-jenis kapal milik Alam Maritim yang ada di mana-mana pelabuhan antarabangsa... supaya kalau bos sebut nama kapal tertentu, senanglah untuk dikenal pasti yang mana satu untuk di selia atau dicari failnya," kata Izzat.

Dari website, www.alam-maritim.com

Alam Maritim Resources Berhad (“AMRB”) is an investment holding company with subsidiaries mainly involved in the provision of marine transportation support services and offshore facilities construction and installation, underwater services to the upstream activities in the oil and gas industry.

AMRB was listed on the Main Board of Bursa Malaysia Securities Berhad on 20 July 2006. To-date, AMRB and it subsidiaries (“Alam Maritim Group”) is an established owner and operator of offshore support vessels (OSVs), making it among the largest owner of Malaysian-flagged OSVs in term of tonnage in Malaysia.

The business of the Group is being undertaken by its wholly owned and associated companies throughout the region.

Pendek kata, besar jugalah bisnes company itu. Dalam website, tertera aktiviti lengkapnya. Yang saya teruja, ada juga aktiviti oil and gas. Orang kata, kalau terbabit dalam kerjaya ini, besar gajinya. Walaupun dia bukan kursus di bidang Oil & Gas, dapat kerja sipi-sip pun jadilah. Memanglah kerja-kerja di bidang Oil & Gas akan ada kaitan dengan kapal-kapal.. sebenarnya bukanlan bidang dia (marine) sahaja yang boleh bekerja di syarikat itu. Budak-budak yang ambil kursus logistik dan kursus transportation juga diperlukan di situ.

Bahkan kata Izzat, batch kali ini, ada kira-kira enam student yang diambil buat praktikal serentak di situ. Semuanya daripada universiti berlainan. Semasa ayah dia bawa ke syarikat itu untuk memohon, staff terbabit berkata..."saya tahu, susah budak-budak kita (Melayu) nak dapat tempat praktikal, kalau syarikat bangsa asing (Cinalah kut maksudnya) dia orang tak akan ambil. Kami di sini, seboleh-bolehnya akan terima seberapa ramai pun student kita...)" Nasib baiklah dipertemukan dengan syarikat itu. Staff tu tanya lagi, `nak kerja atas kapal ke nak kerja di pejabat?"

Kata Izzat lagi, ada seorang junior dia - peringkat diploma - baru sahaja dapat kerja di syarikat itu. Belum masuk elaun, gajinnya RM2,000. Wah hebat juga, kalau kerja bidang biasa, RM1,800 baru basic untuk degree. Junior tu mungkin, kena kerja atas kapal, kata Izzat yang bakal mengikuti latihan empat bulan di situ.

"Izzat rasa dia orang macam tak cukup staff. Ada seorang yang baru kerja dan power dalam bidang itu, patut dihantar kerja atas kapal, tetapi HQ pegang dia untuk kerja dalam pejabat."

"Hemm... Izzat, masa praktikal ni kerjalah betul-betul, supaya senang dapat kerja di situ nanti," pesan kami.

No comments:

Post a Comment