Friday, February 12, 2010

Buah Melaka dan Sayur Lemak Kuning


Ini pula gambar kuih buah melaka ada panggil onde-onde. Siapa yang tak kenal dengan kuih ini? Dibuat daripada pulut dan tepung gandum atau tepung gandung dengan ubi keledek. Di dalamnya ada gula melaka dan diluar digaulkan dengan kelapa parut muda. Kuih ini saya pernahlah buat. Masa kelas sains rumah tangga sewaktu tingkatan tiga dulu pun diajar buat kuih ini.. Kalau nak makan kena berhati-hati. Masukkan semua ke dalam mulut dan kunyah. Kalau digigit sekerat, takut terpancut keluar air gula melaka di dalamnya, kalau terkena baju, cepat-cepat basuh dan lap.



Ini pula gulai paku lemak kuning. Senang saja nak buatnya, campur santan, bawang, ikan bilis dan cili tumbuk. Makan dengan nasi panas-panas. Hemmm..... Orang Melayu semua tahu, gulai masak kuning macam ini. Apa-apa sayur pun boleh guna, cara masak sama saja.

No comments:

Post a Comment